Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Παραχώρηση Ιωαννίνων: Προβληματισμός στους αναδόχους για το αυξανόμενο κόστος των σεισμικών και την γραφειοκρατία

Από το energypress.gr
Προβληματισμός επικρατεί στους αναδόχους τόσο για το αυξανόμενο κόστος όσο και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν τη σεισμική έρευνα δύο διαστάσεων για τον προσδιορισμό περιοχών που ενδέχεται να φιλοξενούν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου στην παραχώρηση των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ..
του energypress.gr, οι έρευνες έχουν αρχίσει και πάλι, έπειτα από τη διακοπή της θερινής περιόδου, ωστόσο οι ιδιομορφίες της ηπειρώτικης γης και οι ανάγκες που αυτές δημιουργούν για την απρόσκοπτη και ασφαλή υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος έχουν αναγκάσει τον Operator του έργου, δηλαδή την ισπανική Repsol, η οποία κατέχει το 60% της παραχώρησης, να προχωρήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού.

Η χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπως ελικόπτερα για την ελαχιστοποίηση των όποιων παρεμβάσεων στο περιβάλλον και μία σειρά από παραμέτρους που σχετίζονται με τη διασφάλιση συνθηκών απόλυτης ασφάλειας για όσους απασχολούνται στο έργο, έχουν ήδη ανεβάσει σημαντικά το αρχικά προβλεφθέν κόστος. Ανάλογη επίδραση έχει η ανάγκη απασχόλησης στις εργασίες καθημερινά τουλάχιστον 120 ανθρώπων (ο συνολικός αριθμός κατά περιόδους έχει προσεγγίσει και τους διακόσιους), εξέλιξη που βέβαια έχει προφανή οφέλη στην τοπική οικονομία, με τόνωση μίας σειράς δραστηριοτήτων.

Γνώστες, μάλιστα, του θέματος στο ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν και άλλες ανοδικές αναθεωρήσεις, ακριβώς λόγω της υφής του έργου.

Πέραν της ιδιαιτερότητας της περιοχής, η κοινοπραξία, στην οποία μετέχει με 40% και η Energean, έχει προβληματιστεί και από τον χρόνο που έχει αποδειχθεί ότι απαιτείται για τη λήψη των ποικίλων αδειοδοτήσεων είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Οι διαδικασίες αυτές, σε συνδυασμό προς τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό έχουν ήδη, πέραν της ανόδου του κόστους, επιπτώσεις και στον χρόνο υλοποίησης, ο οποίος σαφώς και έχει επιμηκυνθεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

 Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η σεισμική έρευνα στα Ιωάννινα, ακριβώς επειδή είναι η πρώτη έπειτα από είκοσι χρόνια σε χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, θεωρείται και ως πρόκριμμα συνολικά για τις υπόλοιπες έρευνες που προβλέπονται στις συμβάσεις σε άλλες περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, παραχώρηση η οποία ανήκει, επίσης, στο σχήμα Repsol – Energean, καθώς και η Άρτα/Πρέβεζα και η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, οι οποίες ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η εν εξελίξει σεισμική έρευνα καλύπτει συνολικά 400 χιλιόμετρα γραμμών σε επτά δήμους των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, η οποία και θα δείξει αν και σε ποια περιοχή φιλοξενείται κοίτασμα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, ούτως ώστε η κοινοπραξία να περάσει στην επόμενη φάση, η οποία είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η υλοποίηση ερευνητικής γεώτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου