Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εργαζόμενοι ΙΓΜΕ: Ώρα Μηδέν για το Ινστιτούτο

Από το energia.gr
Αδιέξοδη χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, καθώς μια σειρά από λόγους, όπως η έλλειψη προσλήψεων, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και οι παράνομες παρακρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων, το οδηγούν σταδιακά σε διάλυση.

Το σίριαλ σε σχέση με την τύχη Ινστιτούτου φαίνεται πως θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα, καθώς δεν διαφαίνεται λύση σε προβλήματα που έχουν ..
κατά καιρούς αναδειχθεί και μέσα από το Energia.gr. Την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα που υπάρχουν, αναφέροντας πως την ίδια στιγμή που στο Ινστιτούτο τρέχουν ερευνητικά προγράμματα άνω των 20 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. Υπήρχε μια, καταρχήν, θετική ανταπόκριση από το υπουργείο για πρόσληψη προσωπικού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λύση. Να σημειωθεί πως η διοίκηση του ΙΓΜΕ, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων έχουν αιτηθεί στο παρελθόν την πρόσληψη 52 εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αλλαγής του νομοθετικού καθεστώτος του Ινστιτούτου, το υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, με τους εργαζομένους βέβαια να υποστηρίζουν πως η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο θα είναι καταστροφική για το Ινστιτούτο, καθώς συνεπάγεται λειτουργικές και οργανωτικές μεταβολές, που στην καλύτερη περίπτωση θα το καταστήσουν ανενεργό για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κυοφορείται το «μικρό» και ευέλικτο ΙΓΜΕ που θα παίρνει υψηλές χρηματοδοτήσεις και στη συνέχεια θα τις μοιράζει σε αναδόχους. Λογική με την οποία διαφωνούν ριζικά οι εργαζόμενοι.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το θέμα των τελεσίδικών δικαστικών αποφάσεων για το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Υπενθυμίζεται πως το 1989 το ΙΓΜΕ με την Εθνική Ασφαλιστική είχαν συντάξει ένα ασφαλιστήριο. Το συμβόλαιο χρηματοδοτούσαν, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο εργοδότης, και όταν αποχωρούσαν λόγω παραίτησης ή συνταξιοδότησης λάμβαναν μια αποζημίωση. Ωστόσο, το 2013 η Εθνική Ασφαλιστική διέκοψε το συμβόλαιο, λόγω αδυναμίας της να το διαχειριστεί και έκτοτε ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας από πλευράς εργαζομένων για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Παράλληλα, εκπνέει στα μέσα Οκτωβρίου η τροπολογία του υπουργείου με την οποία επιτρέπεται στο Ινστιτούτο να κινεί τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και γενικότερα τη χρηματοδότησή του μέσω της τράπεζας Αττικής. Σημαντικό πρόβλημα, επίσης, είναι εκείνο των παρακρατήσεων 100.000 ευρώ το μήνα από τους μισθούς των εργαζομένων, την τελευταία 5ετία, εξαιτίας της εφαρμογής μιας παράλογης ερμηνευτικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι μισθοί. Η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευτεί για την ψήφιση τροπολογίας, από τον περασμένο Μάιο, με την οποία θα λυνόταν το πρόβλημα, ωστόσο η λύση του πάγωσε. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν σήμερα στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, τρία χρόνια μετά την επανασύσταση του ΙΓΜΕ από την σημερινή κυβέρνηση, αυτό δείχνει πως βρίσκεται σε αδιέξοδο, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση. Την ίδια ώρα, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας παγκόσμιας βιομηχανίας. Αυτό επισημάνθηκε, πρόσφατα, σε εκδήλωση στη ΔΕΘ, ενώ από αρκετούς ομιλητές υπήρξε η εκτίμηση ότι οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να εισφέρουν στο 7% του ΑΕΠ, από 3,4% που εισφέρουν σήμερα. Επομένως, με βάση την παραπάνω πρόβλεψη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό γεγονός πως το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών ερευνών της χώρας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου