Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Τέλος η Edison από το Ισραήλ - Αιτία οι αυστηρές απαιτήσεις για τα κοιτάσματα

Από το energypress.gr
Η ιταλική Edison, μια από τους παλαιότερους επενδυτές στην ισραηλινή αγορά υδρογονανθράκων, διέκοψε τις δραστηριότητές της στην εν λόγω αγορά πλέον.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Globes, η απόφαση εκλαμβάνεται από την αγορά ότι σημαίνει πως η έρευνα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ δεν είναι..
επικερδής και ότι οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί είναι υπερβολικοί και πρέπει να χαλαρώσουν. Από την άλλη, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εταιρεία έφυγε για λόγους στρατηγικής και ότι δεν φταίει η ισραηλινή αγορά.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν η Edison διατηρεί το μερίδιο στο οικόπεδο Royee, όπου βρίσκεται μαζί με την εγχώρια Ratio Oil Exploration, και στο οικόπεδο Neta, αλλά έκλεισε τα γραφεία της. Πηγές του κλάδου παρατηρούν ότι η εταιρεία παρέμεινε ανενεργή εδώ και πολλά χρόνια στην ισραηλινή αγορά, ενώ είχε προαναγγείλει την έξοδό της προ διετίας.

Η τελευταία σημαντική πράξη της Edison στο Ισραήλ ήταν όταν ανταγωνίστηκε για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων στα πεδία Καρίς και Τανίν, αλλά έχασε από την ελληνική Energean. Στη συνέχεια, η Edison απείχε από άλλες δραστηριότητες και δεν έλαβε μέρος στον αδειοδοτικό γύρο της κυβέρνησης το 2017.

Πηγή της Globes τόνισε ότι ο βασικός λόγος φυγής της Edison ήταν η νέα νομοθεσία που προβλέπει σύνδεση του κάθε κοιτάσματος με τις ακτές και περιορισμό εξαγωγών μόνο του 50% των αποθεμάτων του. "Όσοι εξερευνούν για αέριο σήμερα ξέρουν ότι αν επιτύχουν, θα έχουν μια επιβάρυνση 1,5 δις. δολαρίων - το κόστος σύνδεσης με τις ακτές - και επιπλέον θα μπορούν να πουλήσουν μόνο το 50% του αερίου γιατί κανείς στο Ισραήλ δεν θα το αγοράσει", σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου