Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Κλείνει το ντιλ του ΔΕΣΦΑ, έρχεται προμέρισμα στα ΕΛΠΕ, τι χρωστούν ακόμη στο Ιράν

Από το energypress.gr
Δύο φορτία αργού, της τάξης των τεσσάρων συνολικά εκατομμυρίων βαρελιών, είναι πλέον το υπόλοιπο της οφειλής των ΕΛΠΕ προς την ιρανική εταιρεία NIOC, όπως αποκάλυψε χθες, η διοίκηση του ομίλου, στη διάρκεια του καθιερωμένου teleconferance για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Τηλεδιάσκεψη όπου αρκετοί από τους αναλυτές εστίασαν στην έκθεση των ΕΛΠΕ στο Ιράν, από το οποίο οι παραλαβές αργού έχουν πάψει εδώ και περίπου τρεις μήνες.

“Λάβαμε τα δύο τελευταία φορτία αργού..
στο διάστημα Μαίου-Ιουνίου  2018, ενώ έχουμε αντικαταστήσει πλήρως το ιρανικό με παρτίδες από τα Ουράλια και τη Σαουδική Αραβία, η έκθεσή μας είναι μηδενική”, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης.

Σημειωτόν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του 2017 ο εφοδιασμός των ΕΛΠΕ από Ιράν και Ιράκ με βαρύτερα αργά, αντιστοιχούσε στο 22% του συνολικού "καλαθιού", ποσοστό που έχει αντικατασταθεί από Ρωσία και  Μ.Ανατολή.

Στις ερωτήσεις προς τον κ. Σιάμισιη, κατά πόσο φοβάται, λόγω και των αμερικανικών κυρώσεων στη Τεχεράνη, απειλές για τον κλάδο και την εταιρεία, (στα 70,07 δολάρια χθες το crude, στα 77,48 το brent), ο ίδιος απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος το ισχυρό ακόμη διεθνές περιβάλλον διύλισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περιθώρια ντίζελ Hydrocracking εμφανίζονται αυξημένα στα 5,7 δολάρια έναντι 4,4 δολ. πέρυσι.

Ερχεται προμέρισμα, Δεκέμβριο η μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ

Ειδήσεις όμως έβγαλε η τηλεδιάσκεψη τόσο για το ΔΕΣΦΑ, από την πώληση του οποίου, τα ΕΛΠΕ αναμένουν 300 εκατ ευρώ, όσο και για το ισχυρό ενδεχόμενο να διανείμει η εταιρεία, προμέρισμα.

“Ελπίζουμε σε ένα πολύ ισχυρό γ’ τρίμηνο, και δεν θα απέκλεια να καταβάλουμε προμέρισμα, λόγω και των καλών ειδήσεων για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ”, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης.

Αναφερόμενος στα βήματα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, και το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στους νέους επενδυτές (Snam-Fluxys-Enagas).

Το τίμημα για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ είχε ανέλθει στα 535 εκατ. ευρώ. Επειδή τα ΕΛΠΕ κατείχαν και πούλησαν το 35% του ΔΕΣΦΑ (το υπόλοιπο 31% πουλήθηκε από το Δημόσιο), έχουν λαμβάνειν 283,7 εκατ. ευρώ, προ φόρων. Το συνολικό όμως όφελος θα πλησιάσει τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ΔΕΣΦΑ θα διανείμει και μέρισμα, εκ του οποίου τα 16 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα ταμεία των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας.

Ενημέρωση σε Glencore-Vitol, οι αποτιμητές

Τόσο η είδηση για το ΔΕΣΦΑ, όσο και για το προμέρισμα, ενισχύουν την αξία των ΕΛΠΕ, ενόψει και της επικείμενης αποκρατικοποίησης. Τις προηγούμενες ημέρες, εργαζόμενοι, είχαν εμποδίσει στελέχη της ελβετικής Glencore, ενός εκ των δύο μνηστήρων - ο άλλος είναι η ολλανδική Vitol - να επισκεφτούν τα διυλιστήρια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Σαν αποτέλεσμα, η διοίκηση, επέλεξε άλλο χώρο προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους του ελβετικού ομίλου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Το αυτό ισχύει και για τους Ολλανδούς της Vitol.

Η διαγωνιστική διαδικασία προχωρά και ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, με πιο πρόσφατη εξέλιξη την εκδήλωση ενδιαφέροντος από συνολικά 8 υποψήφιους αποτιμητές.

Ανάμεσα τους, ελεγκτικές εταιρείες, τράπεζες και σύμβουλοι, εκ των οποίων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου, θα επιλεγεί από το Ταμείο, ο αποτιμητής για το διαγωνισμό. Δουλειά του θα είναι να παράσχει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση των εκθέσεων αξιολόγησης, και να υποβάλει έκθεση στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποτίμηση των ΕΛΠΕ.

Χθες, στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, το 50,1% του ελληνικού ομίλου αποτιμώνταν στα 1,1 δισ ευρώ (2,24 δισ. ευρώ ήταν χθες η κεφαλαιοποίηση όλου του ομίλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου