Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΗΠΑ: Συμμαχία δημάρχων για μηδενικές εκπομπές άνθρακα νέων κτηρίων ως το 2030

Από το naftemporiki.gr
Ένας συνασπισμός 19 δημάρχων μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο και της Ουάσιγκτον, προτείνει ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα κτήρια θα έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα τόσο για τα παλαιά όσο και για τα νέα κτήρια..
μέχρι το 2050. Οι δήμαρχοι αποτελούν μέλη της ομάδας πόλεων με την ονομασία C40, η οποία είναι αφιερωμένη στην αστική κλιματική δράση. Μέλος της ομάδας είναι και ο δήμος Αθηναίων.

Τα κτήρια μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι εξαιρετικά αποδοτικά και λειτουργούν αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, η δημιουργία νέων κτηρίων με μηδενικό συντελεστή θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τις πόλεις. Τα κτήρια αντιπροσωπεύουν πάνω από τις μισές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου εντός των μεγάλων αστικών κέντρων. Για ορισμένες παλαιότερες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, τα κτήρια μπορούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70%. Οι δήμαρχοι της C40 δεσμεύονται να μειώσουν τους αριθμούς αυτούς.

Οι πόλεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτηρίων, τον οργανισμό που έθεσε το στόχο του 2030, ώστε να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών τους. Οι δήμαρχοι θα συναντηθούν και πάλι στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα στο Σαν Φρανσίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πόλεις της πολιτείας της Καλιφόρνια έχουν λάβει πιο ισχυρή δράση για το κλίμα, με στόχο το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών σε όλα τα νέα κτήρια έως το 2020, μια δεκαετία νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της δέσμευσης της ομάδας C40. Πολλές από τις πόλεις της ομάδας δεσμεύτηκαν επίσης να δημιουργήσουν δρόμους χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς και να χρησιμοποιούν λεωφορεία μηδενικών εκπομπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου