Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Yeni Safak: Φ.Α σε Αν.Μεσόγειο για ανάγκες Τουρκίας για 572 χρόνια

Από το sigmalive.com
«Τα ζητήματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας επανεμφανίζονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία, επικαλούμενη έρευνα σε θέματα ενέργειας, αναφέρει πως τα αποθέματα της περιοχής θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει..
τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και προσπαθεί να οριοθετήσει θαλάσσια σύνορα μέσω της Λιβύης και της Κρήτης. «Εν τω μεταξύ, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», αναφέρει.

Επικαλούμενο την ανάλυση του καθηγητή Cihat Yaycı, με τίτλο «Το ζήτημα της κοινής θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία», σημειώνει ότι αυτή η περιοχή μπορεί να υπερηφανεύεται για πλούσιους ενεργειακούς πόρους.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των συνολικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δρ Yaycı τόνισε ότι θα ήταν αρκετό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για 572 χρόνια. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου από υδρίτες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως η ενέργεια του μέλλοντος», σημειώνεται.

Η Ελλάδα, συνεχίζει η Yeni Safak, προσπαθεί να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση της «Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. «Σε ορισμένους χάρτες που δημοσίευσε το Ισραήλ, η Ελληνική ΑΟΖ εμφανίζεται ως η συνέχεια της Νότιας Κύπρου», προσθέτει.

«Ωστόσο, η Τουρκία αύξησε τις προσπάθειές της εν όψει αυτής της συνεργασίας. Πρόσφατα σταμάτησε ιταλικά πλοία που επιδίωκαν να διεξάγουν γεώτρηση στην Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου με πολεμικά πλοία».

«Η νότια Κύπρος προσπαθεί να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο και τη Λιβύη σχετικά με τις εγκαταστάσεις εξερεύνησης πετρελαίου που υπάρχουν στην Αίγυπτο και το Ισραήλ που έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία, παρά τις απώλειες, για να πλήξουν την Τουρκία.

«Σκοπός της Κύπρου, όπως σημειώνεται, είναι να αποτρέψει την Τουρκία από το να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της περιοχής».

«Η Τουρκία επιδιώκει να καθορίσει περιοχές δικαιοδοσίας μέσω συμφωνιών με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τη Συρία. Αν χρειαστεί, η Τουρκία θα ειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη για τις καταστρεπτικές προσπάθειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», τονίζεται.

Ο Δρ Yaycı ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας - οριοθέτησης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό σε αυτές τις χώρες. «Το Ισραήλ είχε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο Λίβανος ανερχόταν σε 3.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Αίγυπτος διέθετε 21.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη συμφωνία (με την Τουρκία).

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει αποθέματα αξίας 3 τρισ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου