Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Το γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου και ΦΑ Troll στην Νορβηγία ''σώζει'' την ΕΕ από το κενό Ολλανδίας και Αγγλίας

Από το energypress.gr
Στην κατάθεση πλάνου για την τρίτη φάση ανάπτυξης του γιγάντιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Troll στην Βόρεια Θάλασσα, προχώρησε η νορβηγική εταιρία Equinor (επίσημα Statoil) σύμφωνα με ανακοίνωσή της σήμερα, με σκοπό να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής φυσικού αερίου σε άλλα μέρη της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας. Να σημειώσουμε πως μια τέτοια εξέλιξη παρατείνει την βιωσιμότητα του κοιτάσματος Troll πέραν του 2050.

Ειδικότερα, η τρίτη φάση ανάπτυξης του Troll έχει..
χαρακτηριστεί ως το βασικό έργο της Νορβηγίας καθώς θα επιτρέψει να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής φυσικού αερίου σταθερά εντός της δεκαετίας του 2030.

"Η Equinor και οι συνεργάτες της για την ανάπτυξη του πεδίου Troll υποβάλλουν σήμερα το σχέδιο ανάπτυξης τρίτης φάσης του γιγαντιαίου πεδίου Troll στο Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας”, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. “Η τρίτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος θα αποδόσει 2.2 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε ισοτιμία μικρότερη από $10/boe”.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Equinor στον τομέα της Τεχνολογίας, των Έργων και της Διύλισης, Margareth Ovrum, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο κερδοφόρα και ισχυρά έργα στην ιστορία της εταιρείας”.

Συγκεκριμένα, οι απαιτούμενες επενδύσεις για το έργο εκτιμώνται σε 7,8 δισεκατομμύρια κορώνες, σύμβάλλοντας έτσι στην παράταση ζωής του κοιτάσματος Troll πέραν του 2050. Σύμφωνα με το S & P Global Platts Analysis, η παραγωγή φυσικού αερίου θα φτάσει ως ανώτατο σημείο τα 11 Bcm το χρόνο, την περίοδο 2023-2024.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Equinor ανακοίνωσε το σχετικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος, βάσει του οποίου η εξορυκτική δραστηριότητα σχεδιάζεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το χρονικό ορόσημο δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την παραγωγή φυσικού αερίου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την τροφοδοσία της ΕΕ από εγχώριους πόρους φυσικού αερίου.

Πιο αναλυτικά, στην Ολλανδία – η οποία, σημειωτέον, πραγματοποιήσε εισαγωγές-ρεκόρ φυσικού αερίου από την Νορβηγία κατά την περσινή χρονιά – η παραγωγή του τεράστιου κοιτάσματος Groningen αναμένεται να εξαντληθεί μέχρι το 2030, με σημαντικές μειώσεις να συμβαίνουν ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2020. Σε προηγούμενο χρόνο, ο Peter Hein van Mulligen, επικεφαλής οικονομολόγος του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής (CBS) της Ολλανδίας είχε δηλώσει πως διατηρώντας τους ρυθμούς παραγωγής αναλλοίωτους, τότε σε 15 χρόνια από σήμερα θα εξαντληθεί το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Groningen. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μια σειρά αποφάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης που περιορίζουν την παραγωγή φυσικού αερίου.

“Η περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος Troll θα ενισχύσει την ικανότητα της Νορβηγίας να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο”, υπογράμμισε ο Gunnar Nakken, ανώτατος αντιπρόεδρος για τις Δυτικές Δραστηριότητες της Equinor.

Οι ποσότητες αερίου από το κοίτασμα Troll θα εξασφαλίσουν αξιόπιστη, κερδοφόρα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προμήθεια φυσικού αερίου, ίση με την κατανάλωση 50 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη για 30 χρόνια”, συμπλήρωσε ο Nakken.

Επιπλέον, η ετήσια ποσότητα εξαγωγών από το κοίτασμα Troll εκτιμάται στο 8% της κατανάλωσης αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά, το επιχειρηματικό σχήμα που έχει συγκροτηθεί για την ανάπτυξη του νορβηγικού κοιτάσματος, η Equinor συμμετέχει με 30.58%, με τις υπόλοιπες εταιρείες να είναι: η Petoro (56%), η Shell (8.1%), η Total (3.69%) και η ConocoPhillips (1.62%).

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε την διαρκώς αυξανόμενη βαρύτητα του ενεργειακού παίκτη με το όνομα Νορβηγία όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου λόγω των νέων δρόμων μεταφοράς που θα επιτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των πιθανών προορισμών για το φυσικό αέριο της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αγωγός φυσικού αερίου BBL μεταξύ Ολλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αναβαθμίζεται με την δυνατότητα της αντίστροφης ροής αερίου, δημιουργώντας έτσι μια νέα διαδρομή για το νορβηγικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμη, αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί η προτεινόμενος baltic pipeline για την μεταφορά φυσικού αερίου από Νορβηγία και μέσω Δανίας στην Πολωνία, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου