Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΕΛΠΕ: Φαβορί και αουτσάιντερ για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού

Από το euro2day.gr
Σήμερα εκτός απρόοπτου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποφασίσει και να ανακοινώσει τους επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τον αριθμό και τα ονόματα των εταιριών που θα προκριθούν. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν να είναι δύο με τρία τα σχήματα.

Στα φαβορί, οι ίδιες πηγές, κατατάσσουν..
την ολλανδική Vitol που έχει οκτώ διυλιστήρια, έσοδα 181 δισ. δολ. και καθημερινή εμπορία 7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Η ελβετική Glencore, είναι το δεύτερο φαβορί με πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, τα ορυκτά και τα commodities. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και η αγορά τα χαρακτηρίζει ως αουτσάιντερ για την επόμενη φάση του διαγωνισμού είναι:

1. Η Gupta Family Group Alliance

Η GFG Alliance είναι ινδοβρετανικών συμφερόντων. Πρόκειται για έναν βιομηχανικό όμιλο που διαθέτει τις εταιρίες:

- SIMEC. Είναι μια διεθνής επιχείρηση ενέργειας και φυσικών πόρων

- Liberty Steel: Χάλυβας και άλλα μέταλλα

Wyelands (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), JAHAMA (κτηματομεσιτική) και το ίδρυμα GFG (φιλανθρωπικό ίδρυμα

2. Η κοινοπραξία Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A.

Πρόκειται για κοινοπραξία, με εταιρική διασύνδεση, όμως, ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις. Η Carbon Asset Management (CAM) εδρεύει στη Βιέννη και ιδρύθηκε για να αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα του Al Shaheen Group. Η δεύτερη είναι όμιλος που εδρεύει στη Μέση Ανατολή και διαχειρίζεται πάγια αξίας 24 δισ. δολαρίων.

3. Alrai Group Holdings Limited.

Πρόκειται για εταιρία με έδρα στο Αμμάν της Ιορδανίας με κύρια δραστηριότητα στο Ιράκ. Ιδρύθηκε το 1988 και ειδικεύεται στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανιών, στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, ενώ συμμετείχε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ (μεγάλα έργα υποδομών) και έχει και δραστηριότητα στην εμπορία.

Πάντως, προβληματισμός υπάρχει σε κύκλους που ασχολούνται με την αποκρατικοποίηση ως προς την επίτευξη υψηλού τιμήματος στην περίπτωση που οι διαγωνιζόμενοι είναι δύο. Πηγές θέλουν ο πήχης για τη συγκεκριμένη πώληση του 50,1% να κινείται στο ύψος των 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, όσο χαμηλότερη είναι η συμμετοχή τόσο πιο δύσκολη θεωρείται η κατάθεση προσφορών τέτοιου μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου