Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Ιράν: Προειδοποιεί με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ αν σαμποτάρουν οι ΗΠΑ τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας

Από το energypress.gr
Το Ιράν θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ – το πιο σημαντικό πέρασμα, παγκοσμίως, στην διακίνηση του πετρελαίου – εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εμποδίζουν τις πωλήσεις αργού πετρελαίου που εξάγονται από το κράτος του Περσικού Κόλπου, όπως σημείωσε ένας αξιωματούχος της Επαναστατικής Φρουράς.

“Οποιαδήποτε εχθρική κίνηση από πλευράς ΗΠΑ θα συνοδεύεται με τεράστιο κόστος γι αυτούς”, ανέφερε ο Esmail Kowsari, διοικητής της βάσης Sarollah των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη, σύμφωνα..
την λέσχη νέων δημοσιογράφων, που συνδέεται με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ιράν. “Αν πρόκειται να παρακωλυθούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν εξαγωγές πετρελαίου προς τον υπόλοιπο κόσμο από τα Στενά του Ορμούζ.

Εάν λάβουμε υπόψη μας τους σχετικούς αριθμούς εξαγωγών είναι πασιφανές πως δεν μιλάμε για κάτι αμελητέο. Ειδικότερα, στα στενά του Ορμούζ καταγράφεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση δεξαμενοπλοίων στον κόσμο με το ποσοστό των μεταφερόμενων δια θαλάσσης ποσοτήτων αργού πετρελαίου και άλλων υγρών να φτάνει το 30% τον χρόνο, όπως αναφέρει το World Oil.

Σε απάντηση των κινήσεων από πλευράς Τραμπ για την παρεμπόδιση των αμερικανικών εξαγωγών ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε την Τρίτη ότι “είναι εσφαλμένη η πεποίθηση ότι όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου θα μπορούν να εξάγουν το πετρέλαιό τους και μόνο μια χώρα δεν θα μπορεί να το κάνει”. 

Τα σχόλια του ιρανού προέδρου αποτελούν “προειδοποίηση προς τις χώρες της περιφέρειας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Masoud Goudarzi, μέλος της εθνικής επιτροπής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό site της Βουλής. “Στηρίζοντας τις ΗΠΑ, οι χώρες του Περσικού Κόλπου στηρίζουν συμφέροντα που θα πλήξουν την Ισλαμική Δημοκρατία και επομένως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι το Ιράν αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με τις εξαγωγές του Ιουνίου να φτάνουν τα 2.28 Mmbpd, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου