Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Glencore και Vitol στην επόμενη φάση για ΕΛΠΕ

Από το zougla.gr
Δύο επενδυτές και συγκεκριμένα οι εταιρείες Glencore και Vitol περνούν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, όπως αποφάσισε σήμερα το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ταμείου, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ότι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την..
απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) και προκρίνονται οι εξής ενδιαφερόμενοι επενδυτές:

1. Glencore Energy UK LTD

2. Vitol Holding B.V.

Οι ανωτέρω επιλεγέντες επενδυτές, αφού υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα σχετικά έγγραφα της Β’ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛΠΕ.

Σε σχέση πάντως με τις πληροφορίες περί κλήτευσης της Glencore από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ απαντούσαν ότι σύμφωνα με έγκριτους νομικούς η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ. 

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια άτυπη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, οι όροι του διαγωνισμού έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέξουν λόγοι.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι επί του παρόντος το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου 2018, η Glencore plc ανακοίνωσε της επιδόθηκε ένταλμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2018 για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν για έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.

Το προφίλ των δυο ενδιαφερόμενων 

GLENCORE

-Η Glencore ασχολείται με την παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία εμπορευμάτων

-Παράγει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα μετάλλων και ορυκτών, ενέργειας και γεωργικών προϊόντων

-Ιδρύθηκε το 1974 και εδρεύει στο Baar Zug της Ελβετίας
Εμπορεύεται 6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων ημερησίως

-Διαθέτει πάγια παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Γουινέα

-Είναι μέτοχος με μερίδιο 49% της εταιρείας αποθήκευσης πετρελαίου και logistics HG

-Έχει απευθείας μερίδιο 10% στο διυλιστήριο της Σιγκαπούρης JAC.

VITOL

Η Vitol είναι ιδιωτική εταιρεία εμπορευμάτων που ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ το 1966 και σήμερα διαθέτει 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τα μεγαλύτερα εξ αυτών βρίσκονται σε Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη. 

Εμπορεύεται επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν εθνικές εταιρείες πετρελαίου, πολυεθνικές, κορυφαίες βιομηχανικές και χημικές εταιρείες αλλά και τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της στοιχεία: εμφάνισε έσοδα ύψους 181 δισ. Δολαρίων το 2017, και διακίνησε όλη τη χρονιά 349 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου και προϊόντων. 

Πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου