Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Η Βουλγαρία σχεδιάζει κόμβο φυσικού αερίου στη Βάρνα για να μπλοκάρει την Ελλάδα από την επέκταση του TurkStream

Από το worldenergynews.gr
Η Βουλγαρία ξεκίνησε ένα διαγωνισμό την Τετάρτη για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου με την Τουρκία, προκειμένου να πείσει τη Ρωσία να επεκτείνει το δεύτερο τμήμα του αγωγού TurkStream στα σύνορά της και όχι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters η Σόφια πραγματοποίησε διπλωματικές επαφές  με τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες εβδομάδες για..
να εξασφαλίσει ότι θα λάβει το αέριο που σκοπεύει να στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Βουλγαρία έχει επίσης εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον της αγοράς για αγωγό 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη μεταφορά κυρίως ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz δήλωσε ότι πέντε επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για την μεταφορά αερίου και πηγές ανέφεραν ότι η ρωσική Gazprom ενδιαφέρθηκε να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής ικανότητας. Η Σόφια σχεδιάζει να επιδιώξει σταθερές δεσμεύσεις από εταιρείες έως τα τέλη του 2018.

Οι κινήσεις αυτές σύμφωνα με το Reuters προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες. 

Η Βουλγαρία έχει προωθήσει εσκεμμένα ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός Βαλκανικού κόμβου Φυσικού Αερίου στη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε ρωσικό αέριο που εισέρχεται στην ΕΕ θα ανταγωνίζεται το φυσικό αέριο από τουλάχιστον δύο άλλες πηγές, όπως το Αζερμπαϊτζάν ή το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) που αποστέλλεται  από την Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι η Σόφια μπορεί να επιλέξει απλά να στείλει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να κερδίσει τα τέλη  διαμετακόμισης παρά να διαπραγματευθεί  για ένα κόμβο φυσικού αερίου, ενισχύοντας την εξάρτηση της χώρας 100% από την Gazprom.

Ο επικεφαλής  του τομέα ενέργειας της Ευρώπης προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα υποδομή αγωγών στη Βουλγαρία θα υπόκειται σε "πολύ πολύ στενό" έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες.

"Καταλαβαίνω ότι αυτό (ο αγωγός διέλευσης) μοιάζει με κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο και απλούστερο", δήλωσε στο Reuters ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.

"Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια επιλογή, να έχουμε επιλογές και να γίνουμε trader, όχι μια απλή διέλευση", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου