Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Κλείδωσε η γαλλο-ιταλική συμμαχία Total - ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ

Από το energypress.gr
Σε στρατηγική αναβάθμιση της παρουσίας της στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών γύρω από τις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού, προχωρά η Γαλλία. Ταυτόχρονα ενδυναμώνεται στα κυπριακά νερά και η παρουσία των Ιταλών, των οποίων οι έρευνες έχουν παγώσει από το περασμένο Φεβρουάριο.

Σε μια κίνηση που στόχο έχει..
να ξεμπλοκάρει τις "παγωμένες" από το Φεβρουάριο έρευνες στη Κύπρο, η Total "μπαίνει" με το 50% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο 8, τα δικαιώματα του οποίου ανήκαν μόνο στην ιταλική ENI από κοινού με την κορεατική Kogas. Η συμφωνία "κλείδωσε" μόλις προ ημερών, ενώ ενημέρωση για την πορεία των γαλλοιταλικών συνομιλιών είχε κάνει πρόσφατα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, και ο Κύπριος υπ. Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Και μπορεί το 8 να είναι το 3ο κατά σειρά οικόπεδο, στο οποίο θα υπάρξει γαλλο-ιταλική συνεργασία, αλλά σύντομα αυτή, μπορεί να επεκταθεί και σε ένα 4ο : Στο γνωστό μας οικόπεδο 3, όπου το περασμένο Φεβρουάριο, τουρκικά πολεμικά σκάφη είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ENI, “Saipem 12000”, να προσεγγίσει τους στόχους, με αποτέλεσμα έκτοτε, κάθε δραστηριότητα να παγώσει.

Είναι προφανές ότι οι πρωτοβουλίες της ENI να πουλήσει μέρος των δικαιωμάτων της στη γαλλική Total, αποσκοπούν στο να ξεμπλοκάρουν τις έρευνες. Διαφορετικό είναι να τα βάλει η Τουρκία με μια χώρα σαν τη Γαλλία, και διαφορετικό με μια Ιταλία, η οποία όπως και το Φεβρουάριο, έτσι και σήμερα, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής αστάθειας.

Τα παραπάνω έχουν πολλαπλή σημασία. Εχουν λόγο που λαμβάνουν χώρα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς οι δύο ευρωπαικές εταιρείες λέγεται ότι θέλουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 8 μέσα στο φθινόπωρο. Γεωτρήσεις που θα συμπέσουν απ’ ότι φαίνεται, με τις αντίστοιχες της αμερικανικής Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

Στον αντίποδα, η τουρκική και η τουρκοκυρπιακή πλευρά έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορούν να περάσουν από κάτω, όταν έχουν προβεί σε επιθετικές κινήσεις, όπως απέναντι στο ιταλικό γεωτρύπανο Saipem 12.000 της Eni ή έχουν κατ' επανάληψη απαιτήσει την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού ως προυπόθεση για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τους επόμενους μήνες το νησί θα βιώσει ξανά μια κατάσταση με απειλές, στρατιωτικές ασκήσεις, διπλωματικές πιέσεις στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, και έντονο παιχνίδι από τις πετρελαικές εταιρείες. Είναι πολλά τα "εάν" πάνω στο τραπέζι. Ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο στην Κύπρο, αφού αν αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ της, αλλάζουν τα δεδομένα επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία επομένως θα το τραβήξει μέχρι τέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου