Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Έριξε άγκυρα ο «Πορθητής» - Τα σενάρια γεώτρησης (ΧΑΡΤΕΣ)

Από το sigmalive.com
Στο Λιμάνι της Αττάλειας, στα νότια παράλια της Τουρκίας και βορειοδυτικά της Κύπρου, έριξε άγκυρα σήμερα το πρωί το τουρκικό γεωτρύπανο με το όνομα «Πορθητής».
Η αποστολή του γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετεί ασφαλώς και προεκλογικές σκοπιμότητες, με στόχο την ενίσχυση προφανώς της υποψηφιότητας Ερντογάν. Εντούτοις, όπως εκτιμούν..
διάφοροι αναλυτές, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει κινήσεις εντυπωσιασμού και βόλτες του γεωτρύπανου στην περιοχή, για σκοπούς επίδειξης ισχύος.

Η προσοχή της Λευκωσίας, το επόμενο διάστημα, στρέφεται στο να εντοπίσει πότε και πού θα επιχειρήσουν γεωτρήσεις οι Τούρκοι.


Υποψήφιες περιοχές για γεώτρηση 

Με  βάση τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, και γαμπρού του Ερντογάν,  Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, υποψήφιες για γεώτρηση είναι περιοχές που έχουν θαλάσσιο βάθος 2.600 μέτρων και όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα.

Λαμβάνοντας κανείς υπ' όψιν τις περιοχές όπου όλο το προηγούμενο διάστημα διενεργούσε παράνομες έρευνες το Barbaros, τα σημεία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για γεώτρηση είναι:

Σε τμήματα του θαλάσσιου τεμαχίου 1 της Κυπριακής ΑΟΖ, πλησίον των τεμαχίων 6 και 7, ανοικτά της Πάφου, ή μεταξύ Κάβο Γκρέκο και Καρπασίας, περιλαμβανομένου του τεμαχίου 3. Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, το τρυπάνι μπορεί να κινηθεί προς Καστελόριζο ή μεταξύ του τριγώνου Αττάλειας-Αλεξανδρέττας-Καρπασίας.


(Χάρτης από άρθρο της Κυριακάτικης Σημερινής)

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του προηγούμενου έτους η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO υπέβαλε αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Πετρελαίων (PIGM) του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας για δύο άδειες για διεξαγωγή γεωτρήσεων στους τομείς P34-b και P35-a.


Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα η αμερικανική Exxon δίνει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε τουρκικές απειλές και ότι θα διεξαγάγει έρευνες εντός του τεμαχίου 10. Κι αυτό, ενώ στα σκαριά βρίσκεται συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησής της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου