Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η «Καλυψώ» αυξάνει τις προσδοκίες για «Δελφίνο»

Από το worldenergynews.gr
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» από τις ΕΝΙ - TOTAL ενισχύει τις προσδοκίες για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο «10» των ExxonMobbil - Qatar Petroleum. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η κατάληξη σε οριστικά επιστημονικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διαμόρφωση του κοιτάσματος «Καλυψώ» και ιδιαίτερα την επέκταση του κοιτάσματος..
σε γειτονικά τεμάχια, τα «7», «9» και «10», φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό ενδιαφέρον από τις TOTAL και ΕΝΙ σε σχέση με το τεμάχιο «7» που είναι αδιάθετο. 

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» αυτός είναι και ο λόγος που η «Καλυψώ» ενισχύει τις προσδοκίες για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10», αφού ο στόχος «Δελφίνος» των ExxonMobbil - Qatar Petroleum, όπου και οι μεγαλύτερες, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προσδοκίες, απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από το σημείο γεώτρησης στο κοίτασμα «Καλυψώ» και λιγότερο από 35 χιλιόμετρα από τον στόχο του «Άνθεια». 

Τη σημασία των ευρημάτων στο τεμάχιο «6» για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, είπε ότι υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για το οικόπεδο «10», πολύ περισσότερο μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ», που έδειξε ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα στο κέντρο της κυπριακής ΑΟΖ. 

Σε σχέση με το ενδιαφέρον για πρόσθετα τεμάχια –και προφανώς του «7»– από την TOTAL και την ΕΝΙ μίλησε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, σε δημόσια συζήτηση, υπέδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές και δεν απέκλεισε απόφαση της Κυβέρνησης για νέο γύρο αδειοδοτήσεων. Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο απευθείας ανάθεσης έχει εξεταστεί σε διάφορες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο νομικά οι δυνατότητες για τέτοια επιλογή είναι πολύ περιορισμένες. 

Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ο Γιώργος Λακκοτρύπης ρωτήθηκε και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Όπως σχολίασε ο υπουργός, η Κύπρος προσπαθεί συνεχώς να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και με τις χώρες τους με σκοπό να οχυρώσει αυτές τις δραστηριότητες που θα γίνουν στην περιοχή. 

Για τον East Med, που ενδιαφέρει εξαιρετικά και την Ελλάδα, είπε ότι προχωρούν οι μελέτες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη βιωσιμότητα του αγωγού, τονίζοντας ότι είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την Κύπρο να προωθηθούν αυτές οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου