Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΕΛΠΕ: Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η ενσωμάτωση των 283,7 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Από το worldenergynews.gr 
Στα οικονομικά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων για το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να καταγραφούν τα έσοδα από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των ευρωπαίων διαχειριστών με επικεφαλής την ιταλική Snam, με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν να αξιοποιούνται για μείωση του δανεισμού και επιστροφές στους μετόχους. 

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα των ΕΛΠΕ από ..
την πώληση του 66% ΔΕΣΦΑ ανέρχονται σε 283,7 εκατ. ευρώ, αφού η κοινοπραξία Snam, Enagas και Fluxys προσέφερε συνολικά 535 εκατ. ευρώ (35% ΕΛΠΕ και 31% Ελληνικό Δημόσιο). 

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο όμιλος έχει επιτύχει να σταθεροποιήσει τα EBIDTA στα επίπεδα των 600 - 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και οι διακυμάνσεις εντός αυτών των περιθωρίων εξαρτώνται μόνο από τις διακυμάνσεις των περιθωρίων διύλισης και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σιάμισιης δήλωσε εξ αρχής ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του 50,1% των ΕΛΠΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όταν ρωτήθηκε για το υπόλοιπο των οφειλών του ομίλου προς το Ιράν απέφυγε να είναι συγκεκριμένος σημειώνοντας ότι δεν είναι κρίσιμο μέγεθος.   

Ήπιος χειμώνας, μειωμένες πωλήσεις  

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι ο ήπιος εφετινός χειμώνας επέδρασε αρνητικά στα οικονομικά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων σε ότι αφορά τις δραστηριότητες τους στην εγχώρια αγορά, όχι μόνο γιατί είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και γιατί μειώθηκαν οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ σε φυσικό αέριο, τόσο για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και για οικιακή κατανάλωση, ενώ μειωμένη ήταν και η συνεισφορά της Elpedison. 

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η ζήτηση σε καύσιμα κίνησης στην εσωτερική αγορά συνολικά αυξήθηκε κατά 4% (+6% το ντίζελ και +2% οι βενζίνες), η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών οδήγησε σε πτώση της συνολικής ζήτησης κατά 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2018. 

Ο συνολικός όγκος κατανάλωσης διαμορφώθηκε στα 1,7 εκατ. τόνους, ενώ μείωση κατά 5% καταγράφηκε και στα ναυτιλιακά καύσιμα. 

Έτσι η κερδοφορία του τομέα Εγχώριας Εμπορίας του ομίλου, παρέμεινε σταθερή στα 3 εκατ. ευρώ, με οφέλη που όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ οφείλονται στην καλύτερη εμπορική διαχείριση, παρά την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση.  

Το Συγκρίσιμο EBITDA της Εμπορίας ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ , αυξημένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Διεθνής Εμπορία διατήρησε τη συνεισφορά της, με το Συγκρίσιμο EBITDA να διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. 

Βελτίωση επιδόσεων στο εξωτερικό - Τα EBITDA της ELPEDISON 

Σημειώνεται ότι καταγράφηκε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας στις αγορές της Σερβίας και της  Βουλγαρίας, παρά τη μείωση όγκων πωλήσεων χονδρικής αγοράς. 

Ως αντιστάθμισμα της μείωσης στην εσωτερική αγορά ο όμιλος ενίσχυσε περεταίρω τις εξαγωγικές του δραστηριότητες οι οποίες ξεπέρασαν το 60%  των συνολικών πωλήσεων και έφθασαν τα 2,5 εκατ. ΜΤ.

Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης στη ζήτηση φυσικού αερίου από ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς και οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, λόγω ηπιότερων καιρικών συνθηκών σε σχέση με πέρυσι. 

Τέλος, το EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκε στα 5 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένης ζήτησης, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η τελική έγκριση και ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς που όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, εκτιμάται ότι θα ισοσκελίσει τις όποιες απώλειες της συγκεκριμένης δραστηριότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου