Τρίτη 8 Μαΐου 2018

82 χρόνια από το Μάη του 1936 Κατάθεση στεφάνων 9/5 στις 10:30 στο μνημείο του Εργάτη

Από το ekth.gr
Τα γεγονότα του Μάη του '36 αποτέλεσαν ιστορικά γεγονότα που γράφτηκαν με αίμα στις σελίδες της ιστορίας των εργατικών αγώνων, αλλά και στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, οι 12.000 καπνεργάτες της, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες, ξεκίνησαν τη μεγάλη απεργία που σταδιακά..
πλαισιώθηκε από εργαζόμενους και άλλων κλάδων. Πλήθος λαού κατέκλυσε τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία εξαπέλυσε επιθέσεις και αποκρούστηκε από τους απεργούς. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων Ντάκος ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για πυρ εν ψυχρώ και λίγα λεπτά μετά έπεσε νεκρός ο πρώτος απεργός, ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο θάνατος του απεργού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η βία δεν είχε τέλος. Τραγικός απολογισμός οι 12 νεκροί και οι 300 τραυματίες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

82 ολόκληρα χρόνια μετά δηλώνουμε πως οι αγώνες του ’36 μας εμπνέουν για τις δικές μας μάχες. Τιμή και Δόξα στους νεκρούς αγωνιστές της εργατικής τάξης!

Η διοίκηση και τα σωματεία της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές εκείνες ημέρες του Μαΐου του 1936. Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στις 10:30 θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου