Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι ενεργειακοί κολοσσοί απαιτούν συμμετοχή κυβερνήσεων και καταναλωτών για την καταπολέμηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας

Από το energypress.gr
Εάν οι ανάγκες της ανθρωπότητας για δροσιά και ψυκτικά μηχανήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπιστεί με καύσιμο το σημερινό συνδυασμό υδρογονανθράκων και ανανεώσιμης ενέργειας, τότε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος θα αυξηθούν κατά 2.5 gigatones μέχρι το 2050 και θα χρειαστεί να τεθούν ..
σε εφαρμογή όλα τα σχέδια για κατασκευές υποδομών ηλιακής ενέργειας από όλα τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τόμπυ Πήτερς του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, η ενέργεια που θα καταναλώνεται σε 30 χρόνια για τη λειτουργία ψυκτικών μηχανημάτων κάθε είδους θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα απαιτείται για την παραγωγή θερμότητας το χειμώνα. Την μεγαλύτερη αύξηση ενεργειακών αναγκών τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρουσιάσουν η Κίνα, η Ινδία και γενικά οι θερμές χώρες.

Η δυσάρεστη αυτή περιβαλλοντολογική εξέλιξη που θα είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των καιρικών και ανόδου των οικονομικών συνθηκών στον πλανήτη, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη μολυσμένη ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πήτερς που λαμβάνει μέρος σε συνέδριο για την παραγωγή ψύχους με καθαρή ενέργεια στο πανεπιστήμιό του, η αξία των πωλήσεων των κάθε είδους ψυκτικών συσκευών, αιρκοντίσιον κλπ. θα αυξηθεί από  140 δισ. που είναι σήμερα, στα 260 δισ. το 2050.

Στο μεταξύ, ενώ η πρόσφατη επιβεβαίωση της ανακάλυψης του ενζύμου που "τρώει" τα πλαστικά υλικά χαιρετίστηκε ως τομή στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους που υπέγραψαν τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα δεν φαίνεται να δραστηριοποιούνται με ειλικρίνεια για τη διάσωση του πλανήτη από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Την κατάσταση επιδεινώνει η αρνητική στάση της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα. Στις ΗΠΑ την πρωτοβουλία πλέον για τη υποχρέωση λήψης σχετικών μέτρων εκ μέρους των μολυσματοφόρων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, έχουν αναλάβει οι τοπικές κοινωνίες μέσω μηνύσεων εκ μέρους των δημοτικών τους αρχών, προς το παρόν της Νέας Υόρκης και αρκετών πόλεων  της Καλιφόρνιας.

Η αδράνεια των κυβερνήσεων για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποτέλεσε και την βασική δικαιολογία του Ben van Beurden, εκτελεστικού διοικητή του αγγλο-ολλανδικού ενεργειακού κολοσσού Royal Dutch Shell, για να ζητήσει από τους μετόχους της εταιρείας να απορρίψουν στην επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση, στις 22 Μαίου, το αίτημα οργανώσεων προστασίας του κλίματος για τη λήψη συγκεκριμένων δραστικών πρωτοβουλιών μείωσης της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την εταιρεία.

"Οπωσδήποτε θα ληφθούν μέτρα μείωσης του διοξειδίου του άνθρακος από την εταιρεία", δήλωσε ο van Beurden, "αλλά δεν θα δεσμευθούμε σε προσέγγιση που θα μας αναγκάσει να κινηθούμε με γρηγορότερους, ή και αργότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με τους ρυθμούς της κοινωνίας. Εάν η κοινωνία βρει τρόπο να κινηθεί γρηγορότερα, θα κάνουμε το ίδιο και εμείς. Δεν θα σπεύσουμε όμως εμείς πρώτοι, πριν από την ίδια την κοινωνία, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας στην καταπολέμηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας", υπογράμμισε. 

Την ίδια γραμμή τήρησε και η British Petroleum, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα, διάφορα μέτρα, αλλά μέσω δηλώσεων του προέδρου της Bob Dudley υπογράμμισε ότι απαιτείται για την εφαρμογή τους η συλλογική συνεργασία και συμμετοχή των κυβερνήσεων, του βιομηχανικού κλάδου γενικότερα και των καταναλωτών.  

Η ταυτόχρονη αντίδραση στις πιέσεις των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων εκ μέρους των δύο μεγάλων εταιρειών, που αντικατοπτρίζει και το σύνολο της ενεργειακής βιομηχανίας, ανέδειξε τη σημασία της εφαρμογής ανάλογης κρατικής πολιτικής για την καταπολέμηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, σε πολλά επίπεδα και χώρους. Ανέδειξε, επίσης, το γεγονός ότι η ενεργειακή βιομηχανία δεν επιθυμεί να σηκώσει μόνη της το βαρύ από οικονομικής πλευράς φορτίο μιας απότομης στροφής υπέρ της λήψης δραστικών μέτρων, χωρίς τη συμμετοχή των καταναλωτών και των πολιτικών και κοινωνικών εκπροσώπων του. O Dudley δήλωσε επιπλέον ότι οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις για λήψη μέτρων εκ μέρους των σχεδόν 200 κυβερνήσεων της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα, δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης.

Από την πλευρά της, η ΒΡ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει  μέχρι το 2025 τις εκπομπές διοξειδίου στα επίπεδα περίπου του 2015, μειώνοντας κατά 3.5 εκατ. τόννους τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου. Σε σχετικό τους σχόλιο στις 17 Απριλίου οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ανέφεραν ότι οι στόχοι της ΒΡ είναι πιο προσγειωμένοι από αυτούς της Shell, που δήλωσε πέρυσι ότι  μέχρι το 2050 θα μειώσει κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα προϊόντα της.

Επισημαίνεται ότι η ΒΡ δαπάνησε παλαιότερα 8 δισ. δολάρια  για την προώθηση της καθαρής, εναλλακτικής ενέργειας, αλλά έχασε τα λεφτά της, διότι δεν υπήρξε επί δεκαετίες συνεργασία και κίνητρα εκ μέρους των κρατικών οντοτήτων. Οι νοοτροπίες όμως για την καθαρή ενέργεια έχουν αλλάξει και η ΒΡ προτίθεται να επενδύει 500 εκατ δολ. το χρόνο  σε εναλλακτικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, ενώ ο ανταγωνιστής της Royal Dutch Shell  σχεδιάζει ετήσιες δαπάνες ύψους μεταξύ ενός και δύο δισ. δολ.

Από την πλευρά τους, η γαλλική Total και η νορβηγική  Statoil επίσης ετοιμάζονται να προβούν σε επενδύσεις στην εναλλακτική ενέργεια.  Στην Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής Aegon υποστήριξε τη λήψη μέτρων για καθαρή ενέργεια εκ μέρους της Shell, ενώ πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση ασκούν και οι οργανώσεις Follow This και Friends of the Earth.  Η τελευταία μάλιστα απείλησε με μήνυση την εταιρεία.

Παρά όμως τα όποια μέτρα και υποσχέσεις για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας ωστόσο, οι ΒΡ και Shell δαπανούν πάνω από το 90% του κεφαλαίου των για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ενώ οι ExxonMobil και η Chevron διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στην παραγωγή και εμπορία πετρελαίου και αερίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου