Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι πίσω γραμμές του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Από το capital.gr
Το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων επιτρέπει ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του εισηγμένου ομίλου.

Όπως προκύπτει και από το κείμενο της πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της "Ελληνικά Πετρέλαια”, η συναλλαγή αφορά..
κατ' ελάχιστον ("at least”) ποσοστό 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί από τους δύο μετόχους, αναφέρεται, θα καθοριστεί στο στάδιο της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών, όταν δηλαδή οριστικοποιηθούν τα κείμενα της σύμβασης.

Ως γνωστόν Δημόσιο και όμιλος Λάτση έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου. Η συμφωνία προβλέπει την από κοινού πώληση μεριδίων και των δύο πλευρών. Το μεγαλύτερο μερίδιο (30,1%) θα διατεθεί από την Paneuropean ενώ η πλευρά του Δημοσίου θα παραχωρήσει μερίδιο 20%.

Στα ΕΛΠΕ σήμερα η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση) κατέχει το 45,47%, το ΤΑΙΠΕΔ με 35,48%, ενώ το υπόλοιπο 19,05% είναι σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και σε ελεύθερη διασπορά. Τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Έως το τέλος του έτους

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει στα χέρια του προσφορές μέσα στο Καλοκαίρι και η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους αναφέρεται επίσης πως η το τίμημα της πώλησης θα είναι αποκλειστικά σε μετρητά. Η τρέχουσα αξία του 50,1% των ΕΛΠΕ ξεπερνά το 1,3 δισ. 

Με δεδομένο ότι παρέχεται πλειοψηφικό μερίδιο και το management, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις και προοπτικές των ΕΛΠΕ, οι προσδοκίες είναι πως θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές υψηλής ποιότητας. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, δεν επιτρέπεται σε funds ή σε εταιρείες trading να συμμετάσχουν αυτόνομα στο διαγωνισμό, παρά μόνο σε σύμπραξη με ομίλους που διαθέτουν εμπειρία στον τομέα διύλισης.

Πλαφόν 2 δισ. ευρώ

Στην πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται επίσης λόγος για "πλαφόν” 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης (αν είναι εισηγμένος όμιλος), μετοχικού κεφαλαίου και υπό διαχείριση κεφαλαίων (στην περίπτωση funds), προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό. Τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια αλλά και τα κριτήρια εμπειρίας που θέτει η προκήρυξη του διαγωνισμού σκιαγραφούν συγκεκριμένο προφίλ υποψηφίων, όπως για παράδειγμα ο μεγάλος ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος Eni, μεταξύ άλλων.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί δικλείδες ασφαλείας για την επιλογή του νέου ιδιοκτήτη. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να απορριφθεί κάποιο σχήμα για λόγους, μεταξύ άλλων, εθνικής ασφάλειας ή για να διασφαλιστούν τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα της χώρας, Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παρασχεθεί ανάλογες δικλείδες και σε επίπεδο Υπουργείου Αμύνης και Υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη β΄ φάση της της διαγωνιστικής διαδικασίας. Εκεί θα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Goldman Sachs International και η NBG Securities

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου