Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ο αγωγός ΤΑΡ σε αναζήτηση συνεργασιών: Πως θα αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον EastMed

Από το hellasjournal.com
Ο αγωγός ΤΑΡ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προμήθειας Αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο σχεδιασμό του Southern Gas Corridor (SGC), ενός γιγαντιαίου ενεργειακού αγωγού μήκους 2.175 μιλίων που αφορά τον South Caucasus Pipeline (καλύπτει τη διαδρομή από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Γεωργία), συνεχίζει με τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στο έδαφος της Τουρκίας και στη συνέχεια μέσω του ΤΑΡ στην Ελλάδα, το αέριο θα κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Ο αγωγός αναμένεται..
να είναι έτοιμος το 2020. Από το Αζερμπαϊτζάν θα μεταφέρονται 16 δις κυβικά μέτρα αερίου, στην τουρκική αγορά θα καταναλώνονται τα 6 δις κυβικά μέτρα και τα υπόλοιπα 10 δις κυβικά μέτρα ετησίως θα μεταφέρονται μέσω ΤΑΡ στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΒΡ, τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν σε φυσικό αέριο υπολογίζονται με βάση τα σημερινά δεδομένα σε περίπου 1,2 τρις κυβικά μέτρα. Ποσότητα αρκετή για να καλύψει τη δυναμικότητα του αγωγού ΤΑΡ. 

Το σημαντικό στοιχείο του αγωγού ΤΑΡ είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα της αντίστροφης ροής αν απαιτηθεί να μεταφέρει προς τα ανατολικά φυσικό αέριο. 

Προς το παρόν, η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ περιορίζεται σε μελλοντικές συνεργασίες διανομής φυσικού αερίου με τους συμπληρωματικούς αγωγούς IGB και IAP. Έχει λάβει χρηματοδότηση 1,5 δις ευρώ για το έργο από την European Investment Bank και στηρίζεται, εκτός από την ΕΕ, και από την Αμερικανική κυβέρνηση.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο EASTMED;

 Ένα στοιχείο που απασχολεί τους σχεδιαστές της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης είναι το κατά πόσο θα υπάρξουν στο μέλλον ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ του ΤΑΡ και του σχεδιαζόμενου EastMed. 

Η κοινοπραξία του ΤΑΡ δηλώνει έτοιμη για νέες συνεργασίες, ενώ τα δύο στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο μιας μελλοντικής συνεργασίας των δύο αγωγών είναι πρώτον η δυνατότητα του ΤΑΡ σε αντίστροφη ροή και δεύτερον η κατάληξη και των δύο αγωγών στην Αδριατική όπου εκεί ένας μεγαλύτερος σε διατομή αγωγός θα μετέφερε κοινά φορτία αερίου προς την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου