Από το greeklignite.blogspot.gr
Το 1999 η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν ήδη στην ανοδική πορεία που θα τερματιζόταν την άνοιξη 2008, (θυμάται μήπως κανείς πόσο είχε το πετρέλαιο το Νοέμβριο 1996;), η ΕΕ είχε το ευρώ σε χαμηλή ισοτιμία με το δολάριο, η Κίνα ετοιμαζόταν για τη δική της απογείωση. Απ' τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 10 Ιουνίου 1999 οι ΝΑΤΟϊκοί βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, αλλά τόσο το Ελληνικό όσο και τα διεθνή Χρηματιστήρια είχαν ήδη υπερθερμανθεί κι ετοιμαζόντουσαν για τη μεγάλη φούσκα. Κάπου στο τέλος Μαΐου, κι ενώ..
οι βομβαρδισμοί μαίνονταν, εμφανίστηκε σε σημαντικές μετοχές του Γενικού δείκτη ο σχηματισμός που βλέπουμε στο κυκλάκι του πιο πάνω διαγράμματος. Κι όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε στο Χρηματιστήριο το καλοκαίρι του 1999, ο δείκτης διπλασιάστηκε σε πολύ μικρό διάστημα, προκειμένου να "τσιμπήσει η μαρίδα" και να ολοκληρωθεί μια μεγάλη εσυγχρονιστική/σοσιαλδημοκρατική αναδιανομή πλούτου απ' τους πολλούς προς τους λίγους.
Απ' το 3ο 10ήμερο του Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018 η τιμή του πετρελαίου έκανε ένα μεγάλο τριγωνικό σχηματισμό κι αυτό αποτελεί ευτύχημα για όσους ζεσταίνονται ακόμα με το υπερφορολογημένο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ανακόπηκε η ταχύτητα της ανοδικής κίνησης. Ο τριγωνικός σχηματισμός διασπάστηκε ανοδικά, συνεχίζοντας κι επιβεβαιώνοντας τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση και χθες, 27/3/18, η τιμή επανήλθε πάνω απ' τα 70€/βαρέλι, κλείνοντας στα 70,11. Πλέον όμως φθάνουμε στην άνοιξη, που οι ανάγκες θέρμανσης μειώνονται, οπότε τουλάχιστον δεν θα τσουρουφλίσει πολύ τις τσέπες όσων χρειάζονται θέρμανση.
Η νευρικότητα που ήδη φαίνεται στις τιμές των πρατηρίων επαληθεύεται απ' το 10ετές διάγραμμα, που δείχνει πως η τιμή συγκέντρωσε δυνάμεις κι ετοιμάζεται να επιτεθεί πολύ σύντομα στην πολύ σημαντική αντίσταση των 74 €/βαρέλι. Μετά τα 74 θα βάλει πλώρη για τα 100, με στάσεις για "ανάσες" γύρω στα 85-87 και τα 95-96.
Στο 3ο διάγραμμα βλέπουμε τις εξαγωγές πετρελαίου απ' τις ΗΠΑ στο διάστημα 1920-2017 με βάση επίσημα στοιχεία κι ενδεχομένως αυτή είναι η αιτία που βλέπουμε την έντονη ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου: οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από χρήμα καθώς τα ελλείμματά τους έχουν εκτιναχθεί, ενώ με τις νέες τεχνολογίες εκμετάλλευσης σχιστολιθικού πετρελαίου και επανεκμετάλλευσης παλαιών κοιτασμάτων είναι πλέον αυτάρκεις και δεν χρειάζονται εισαγωγές. Οι εξαγωγές το 2017 ήταν σχεδόν διπλάσιες του 2016, ενώ μόλις το Δεκέμβριο 2015 είχε αρθεί η πολυετής απαγόρευση εξαγωγών.
Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να ακολουθηθεί από ανοδική κίνηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, καθώς κυρίως η Γερμανία και πολύ λιγότερο η Γαλλία δεν έχουν δικό τους πετρέλαιο κι ενδιαφέρονται σφόδρα να μην πληρώνουν κερατιάτικα στον Τραμπ. Κι έτσι, κάπου εκεί στο καλοκαιράκι και στα μπάνια του λαού, που Τσίπρας και Τσακαλώτος θα μας λένε για "καθαρή", ενώ Μητσοτάκης, Γεννηματά και Στουρνάρας θα μας λένε για "βρώμικη" έξοδο απ' τα μνημόνια, η ουσία είναι πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα έχει χειροτερεύσει σημαντικά: ακριβό πετρέλαιο, ακριβό ευρώ και χωρίς πρόγραμμα QE-αγοράς ομολόγων απ' την ΕΚΤ. Με τον Ερντογάν να αποτελεί μόνιμη απειλή για το τουριστικό προϊόν, να δούμε πού θα βρει τα λεφτά ο Τσίπρας, αλλά και κάθε επίδοξος διάδοχος του Τσίπρα, (αν και 8 χρόνια μνημονίων μας έχουν δείξει πως όλοι τα λεφτά τα βρίσκουν ξεζουμίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους).
Όποια πάντως κι αν είναι η αιτία της ανοδικής κίνησης, η ουσία είναι πως η αυξητική τάση της τιμής του πετρελαίου που βλέπουμε απ' το 2017 θα συνεχιστεί όλο το 2018 κι ενδεχομένως ΚΑΙ το 2019 και θ' αναγκάσει πολλούς να ξανασκεφθούν την ασφάλεια εφοδιασμού σε χαμηλές, σταθερές και προβλέψιμες τιμές, που επί 65 χρόνια έδινε και δίνει στην Ελληνική οικονομία ο υπερπολύτιμος λιγνίτης μας, ο δικός μας μαύρος χρυσός. Καθώς με ιδεοληψίες κι αυταπάτες ενεργειακή πολιτική ΔΕΝ γίνεται κ. Σταθάκη και κ. Βερροιόπουλε. Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την πραγματικότητα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου