Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ιράκ: Παραγωγοί του ΟΠΕΚ θέλουν παράταση των περικοπών και το 2019

Από το worldenergynews.gr
Ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που συμμετέχουν  στις παγκόσμιες περικοπές στην παραγωγή έχουν προτείνει την παράταση των περιορισμών πέραν του 2018 και μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον υπουργό πετρελαίου του Ιράκ Jabbar al-Luaibi.

Ορισμένοι παραγωγοί πρότειναν..
να επεκταθούν οι περικοπές για τρεις μήνες και άλλοι για έξι μήνες μετά την προγραμματισμένη λήξη τους στο τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Al-Luaibi σε δημοσιογράφους σε διάσκεψη για την ενέργεια στη Βαγδάτη αλλά δεν κατονόμασε τις χώρες. Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει μακροπρόθεσμη συνεργασία με άλλους παραγωγούς, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo στην ίδια διάσκεψη γεγονός.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε στα τέλη του 2016 να μειώσει την παραγωγή και στη συνέχεια να παρατείνει τη συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η υπερπροσφορά αποθέματα πετρελαίου. Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπουν ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα καταφέρουν να εξαλείψουν το πλεόνασμα αποθέματος φέτος.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ΟΠΕΚ  η Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί ελάχιστη προθυμία να τερματίσει τη συνεργασία του με τη Ρωσία. Ο υπουργός ενέργειας του βασιλείου, Khalid Al-Falih, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι χώρες δεν θα σταματήσουν να συνεργάζονται όταν η αγορά είναι ισορροπημένη και ότι οι κοινές προσπάθειές τους μπορεί να περιλαμβάνουν περικοπές στην παραγωγή. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Al Novak δήλωσε σε συνέντευξή του ότι εάν η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου απαιτούσε την επέκταση της συμφωνίας το 2019, τότε η Ρωσία θα συμφωνούσε σε αυτό.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 2% την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ενώ  η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων δεν βοήθησε την αγορά.

Περί τις 22:16 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 64,54 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,09% και το Brent υποχωρούσε 0,61% στα 69,68 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου