Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ποιες είναι οι ενεργειακές υποδομές που χρειάζεται η Κρήτη;

Από το neakriti.gr
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοργάνωση του 3ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου, που θα γίνει στις 24 Μαρτίου στην Κρήτη, με οργανωτή..
την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, έχοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ποιες είναι οι ενεργειακές υποδομές που χρειάζεται η Κρήτη; Πώς διαμορφώνεται το “παζλ” των ενεργειακών εξελίξεων στο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου; Απαντήσεις προσεχώς στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, που διοργανώνεται το επόμενο Σάββατο 24 Μαρτίου στο Ηράκλειο, και το οποίο παρουσιάζει ξεχωριστό όσο ποτέ ενδιαφέρον!

Ο λόγος φυσικά το ότι πλέον έχουμε ξεκάθαρο τοπίο γύρω από το επενδυτικό ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών γύρω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με τη στήριξη της Περιφέρειας, και στο οποίο είναι μέγα χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια και χορηγός επικοινωνίας η “ΚΡΗΤΗ TV”, πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα έχουμε ένα πανίσχυρο πλέον “μνηστήρα”, αφού προσφορά κατέθεσε η 3μερής κοινοπραξία που συνθέτουν ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, ο γαλλικός κολοσσός Total και τα ΕΛ.ΠΕ.

Από μόνο του το γεγονός αυτό αναβαθμίζει κι άλλο το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για το παγκρήτιο συνέδριο, στις εργασίες του οποίου θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ., όπως ενδεχομένως και άλλων εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, όπως και εκπρόσωποι υπουργείων, αρμόδιων με τα θέματα υδρογονανθράκων φορέων όπως η ΕΔΕΥ, αυτοδιοικητικά στελέχη και άλλοι.

Τα δύο προηγούμενα παγκρήτια ενεργειακά συνέδρια είχαν κεντρίσει πανελλαδικά και διεθνώς το ενδιαφέρον.

Αυτή τη φορά, οι εργασίες, τα τεκταινόμενα, οι ομιλίες, οι τοποθετήσεις αλλά και τα... παραλειπόμενα του συνεδρίου που θα ξεκινήσει στις 4:30 το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου 24ης Μαρτίου, στην αίθουσα Πασιφάη του ξενοδοχείου “Aquila Atlantis”, αναμένονται να κεντρίσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον εντός και εκτός ελληνικών συνόρων...

Διόλου τυχαίο, άλλωστε, πως στην ατζέντα του συνεδρίου, πέρα από το προφίλ των ενεργειακών υποδομών που έχει ανάγκη η Κρήτη, φιγουράρουν και θα αναλυθούν οι κινήσεις και τα τεκταινόμενα στο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ.

Διόλου τυχαίο βεβαίως και το γεγονός ότι μέγας χορηγός στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο είναι τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία αναλαμβάνουν εμπράκτως κομβικό ρόλο στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, συμπράττοντας επενδυτικά με πολύ ισχυρούς “παίκτες” της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής!

Το γεγονός ότι και στις δύο προσφορές που κατατέθηκαν από κοινοπραξίες για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μέσα δεν είναι συγκυριακό.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αναδεικνύονται σε πρωτοστάτες της προσπάθειας διερεύνησης, εντοπισμού και μελλοντικά άντλησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, αφού πέρα από τα 3 θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο, έχουν ήδη αναλάβει ερευνητικό έργο σε δύο χερσαίες περιοχές (Άρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησο), συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε σχήματα που θα ερευνήσουν και τις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο και του οικοπέδου 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, «στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοργάνωση του 3ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου, που θα γίνει στις 24 Μαρτίου στην Κρήτη, με οργανωτή την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, έχοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο συνέδριο θα αναλυθούν οι διεθνείς σχέσεις στον τομέα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, καθώς επίσης και οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται με επίκεντρο την Κρήτη. Θα παρουσιαστούν, επίσης, μελέτες και νέες ιδέες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και από το Διεθνές Συνέδριο της AAPG στη Γρανάδα. Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι τα “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.”».


Οι δύο άξονες


Στη μνήμη του Τάσου Παπαδόπουλου

Η κατεύθυνση του 3ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με μεγάλο χορηγό τα “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.”, χωρίζεται σε 2 τομείς:

- Οι ενεργειακές εξελίξεις στον τομέα της ΑΟΖ στη Ν.Α. Μεσόγειο.

- Οι ενεργειακές υποδομές που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως δίκτυο φυσικού αερίου, πράσινη ενέργεια κ.ά.

Η διοργάνωση, στην οποία είναι χορηγός επικοινωνίας η “ΚΡΗΤΗ TV”, πραγματοποιείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας “ΔΡΩ”, στις 24 Μαρτίου 2018, με ώρα προσέλευσης στις 4:30 μ.μ., στην αίθουσα “Πασιφάη” του ξενοδοχείου “Aquila Atlantis”, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το συνέδριο διοργανώνεται με τη μνήμη του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου της Κύπρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου