Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Tellurian: Μην περιμένετε τον αγωγό για το αέριο της Αν. Μεσογείου

Υπέρ της χρήσης του LNG ως μέσο εξαγωγής του αερίου της Αν. Μεσογείου τάσσεται ο Άλμπερτ Νάχας, αντιπρόεδρος της Tellurian.

Ο ίδιος παρότρυνε τον εγχώριο κλάδο κατά το συνέδριο Athens Energy Forum "να βλέπει το LNG όχι ως εμπόρευμα αλλά ως μέσο μεταφοράς". Παράλληλα διατύπωσε την πρόβλεψη ότι η ζήτηση διεθνώς θα συνεχίσει να αυξάνεται. "Ποιος θα φανταζόταν..
εξαγωγές της Cheniere στη Μέση Ανατολή ακόμα και πέντε χρόνια πριν; Πιστεύουμε ότι οι ελεύθερες αγορές θα κυριαρχήσουν, για αυτό δεν βασιζόμαστε στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια", πρόσθεσε.

Αναφορικά με την περιοχή μας και την ελληνική στρατηγική, ο κ. Νάχας είπε "ναι, να γίνει η Ελλάδα κόμβος, αλλά να λάβουμε υπόψη την πραγματικότητα. Αν υπάρχει αέριο στην Αν. Μεσόγειο, γιατί να περιμένετε 7-8 χρόνια για έναν αγωγό; Υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο και αλλού. Υπάρχουν οι πλωτοί σταθμοί. Έργα όπως της Αλεξανδρούπολης είναι σπουδαία, αλλά δεν θα γίνουν αν περιμένετε τον αγωγό. Βλέπουμε εξελίξεις στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορες. Αν θέλει η περιοχή να γίνει κόμβος πρέπει να ανοίξει τους αγωγούς της", υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με το διεθνή ρόλο του αμερικανικού LNG, σχολίασε πως "κανείς δεν θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο, ούτε αυτός είναι ο στόχος. Θέλουμε πρόσβαση στην αγορά μονάχα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου