Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Στα τέλη της εβδομάδας οι εξελίξεις για το ΔΕΣΦΑ - Δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι φάκελοι

Από το energypress.gr
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματίσει πλήρη εικόνα το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την πληρότητα των υποβληθέντων φακέλων των δύο σχημάτων που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ. Αφενός της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A, και αφετέρου της κοινοπραξίας Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Αν και στην αγορά ακούγεται ότι..
οι προσφορές θα ανοίξουν την Παρασκευή, πηγές με γνώση των διεργασιών, εξηγούν στο "Energypress", ότι κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο, και ότι σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από την πληρότητα των στοιχείων που εμπεριέχουν οι φάκελοι".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φάκελοι δεν έχουν ακόμη ανοίξει, και σαφή άποψη ως προς το αν οι μνηστήρες για το 66% του ΔΕΣΦΑ πρέπει να προσκομίσουν και άλλα πιστοποιητικά, θα αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ μόνο προς τα τέλη της εβδομάδας. Εφόσον κάποιος από τους διεκδικητές ή και οι δύο, απαιτηθεί να υποβάλουν κάποια νέα έγγραφα, τότε το άνοιγμα των προσφορών δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή προς τα τέλη του μήνα.

Το ενδιαφέρον φυσικά δεν βρίσκεται στα επιπλέον έγγραφα που τυχόν θα απαιτηθούν από τους δύο διεκδικητές, αλλά στο τίμημα που προτίθενται να καταβάλλουν, βάσει των προσφορών που έχουν καταθέσει. Δεδομένου ότι και οι δύο μνηστήρες αποτελούν ισχυρά σχήματα, και εμφανίζονται αποφασισμένοι να "χτυπήσουν" την απόκτηση του διαχειριστή, οι προσδοκίες για το τίμημα αυξάνουν.

Στη κυβέρνηση εκτιμούν ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε αυτό να είναι ακόμη και υψηλότερο από εκείνο που είχε διαμορφωθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό, θέτοντας σε κάθε περίπτωση τον πήχη στα 400 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχε καταβάλει η Socar. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κυβερνητικές πηγές "σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε σεντς κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ".

Αντίστοιχη είναι και η στάση των ΕΛΠΕ, η πλευρά των οποίων έχει διαμηνύσει ότι η απόφαση για πώληση του ποσοστού τους ύψους 35% στον ΔΕΣΦΑ, θα ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με κριτήριο το τίμημα που θα προσφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου