Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ισπανο-ρουμανικό φλερτ για τα μάτια του ΔΕΣΦΑ

Από το capital.gr
Και ξαφνικά ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αποκτά νέο ενδιαφέρον. Τις τελευταίες ημέρες, στην αγορά κυκλοφορούν όλο και πιο έντονες πληροφορίες ότι η αναβολή που ζητήθηκε από τα δύο σχήματα που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, κρύβει εκπλήξεις. Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά η υποβολή δεσμευτικών προσφορών είχε προσδιοριστεί για τις 22 Δεκεμβρίου, τελικά μετά από αίτημα των επενδυτών μετατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 16 Φεβρουαρίου. 

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις ευρωπαϊκές αγορές αερίου,  λένε πάντως ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, οι επενδυτές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι το αουτσάιντερ, η ισπανική Reganosa (Regasifica del Noroeste Spain) φέρεται..
να ξεκίνησε διαπραγματεύσεις και να έχει καταρχήν συμφωνήσει με τη ρουμανική Transgaz για να καταθέσουν κοινή προσφορά. Αυτό επιτρέπεται αφού η Transgaz είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (μαζί με τη γαλλική GRTGas) ωστόσο αποκλείστηκε καθώς δεν πληρούσε συγκεκριμένο όρο της προκήρυξης (περί ιδιοκτησιακού διαχωρισμού). 

Το Capital.gr απευθύνθηκε στην ισπανική εταιρεία και ζήτησε ένα επίσημο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές. "Δεν έχουμε υπογράψει κάποια οριστική συμφωνία με τη Transgaz, αλλά ναι έχουμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε” απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Reganosa Manuel Cheda. Ο ίδιος προσέθεσε ότι αποτελεί τιμή για την εταιρεία να έχει συμπεριληφθεί στη short list του διαγωνισμού υπογραμμίζοντας ότι η Reganosa εργάζεται σκληρά για να υποβάλει μια καλή δεσμευτική προσφορά, τόσο για την εταιρεία, όσο και για το ελληνικό δημόσιο αλλά και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προοπτική συνεργασίας Reganosa και Transgaz για την υποβολή κοινής προσφοράς στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ θα τεθεί προς έγκριση από τους μετόχους της ρουμανικής εταιρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου. Η έκτακτη ΓΣ αναμένεται να εξουσιοδοτήσει το γενικό διευθυντή της εταιρείας Ion Sterian για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας συνεργασίας. 

Η επιβεβαίωση από πλευράς Reganosa για τις συνομιλίες με τη Transgaz διαφοροποιεί το σκηνικό γύρω από το διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συνεργασία τότε το μέχρι τώρα αουτσάιντερ, απέναντι στο μεγάλο ευρωπαϊκό συνασπισμό που έχει δημιουργηθεί υπό την ιταλική Snam, αποκτά νέα δυναμική. Θυμίζουμε ότι στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών έχει προκριθεί το σχήμα Snam, Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία) και η Reganosa από μόνη της.

Και βέβαια οι κυοφορούμενες αυτές εξελίξεις, έρχονται ως ... δώρο για τους πωλητές, δηλαδή το Δημόσιο (31%) και ΕΛΠΕ (35%), που είναι αλήθεια ότι είχαν ανεπισήμως εκφράσει ανησυχίες για τον περιορισμένο ανταγωνισμό στην τελική φάση του διαγωνισμού. Είναι σαφές πλέον ότι εφόσον  πάρει σάρκα και οστά ο νέος συνασπισμός, δημιουργούνται προϋποθέσεις για υψηλότερα "μπινταρίσματα” από τους συμμετέχοντες, που μεταφράζεται σε υψηλότερα έσοδα για τους πωλητές… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου