Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΠΟΠΕΚ: Διαχρονική πλέον η κρατική ασυνέπεια στο λαθρεμπόριο

Από το energypress.gr
Για διαχρονική πλέον ασυνέπεια Κυβερνήσεων και κρατικού μηχανισμού στον έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης (λαθρεμπόριο, κ.λπ.)  πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων κάνει λόγο η ΠΟΠΕΚ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση:


"Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια αναμοχλεύεται και συζητείτε στα αρμόδια Υπουργεία και σε σχετικές επιτροπές, η έκδοση και εφαρμογή σειράς υπουργικών και νομοθετικών διατάξεων με τις οποίες θα ελεγχθεί και θα παταχθεί η παράνομη διακίνηση καυσίμων.

Στη βάση αυτού του στόχου αποφασίσθηκε η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων.

Αλλά κάποιοι ειδικοί επί του θέματος αποφάσισαν ότι η αρχή των ελέγχων και η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών,  έπρεπε να ξεκινήσει από τα πρατήρια καυσίμων.

Έτσι με τον Νόμο 3784/2009 υποχρεώθηκαν οι Πρατηριούχοι όλης της Ελλάδας να εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια τους με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης (ΠΟΛ 1009/2012) τον Αύγουστο του 2014.

Με την με αριθ. Φ2−1062/2013 (ΦΕΚ 1171/Β/2013) απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση της δράσης κρατικής ενίσχυσης «Εκσυγχρονισμός Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων», αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση με επιδότηση των εκμεταλλευτών Πρατηρίων Καυσίμων για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στο 35 – 40% περίπου, του κόστους εγκατάστασης. 

Σήμερα, 4 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών στα Πρατήρια Καυσίμων και αφού οι πέντε (5.000) και πλέον χιλιάδες εκμεταλλευτές των πρατηρίων καυσίμων, εκταμίευσαν σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, ποσά κατά μ.ο. (20.000) είκοσι χιλιάδων ευρώ, υποβάλλοντας όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, περιμένουν να εισπράξουν τα ποσά των επιδοτήσεων.

Η  συνέπεια Κράτους και Πολιτών είναι μονόδρομος ή αμφίδρομη;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου