Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα 4η στην ΕΕ με την ακριβότερη βενζίνη μετά φόρων και 20η προ φόρων

Από το worldenergynews.gr
Για διαρκή όξυνση της κρίσης στα πρατήρια καυσίμων κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας σε non paper που εξέδωσαν, ότι τα συνεχή μέτρα επιβάρυνσης των καυσίμων με φόρους, παράλληλα με την αφαίμαξη των εισοδημάτων των καταναλωτών, οδήγησαν χιλιάδες πρατήρια στο λουκέτο.

Όπως επισημαίνουν, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής της Ελλάδας να φιγουράρουν πάντα στην πρώτη ακριβότερη πεντάδα ή τριάδα της ΕΕ των 28. 

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, ως προς τις τιμές προ φόρων και δασμών η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. 

Ειδικότερα..
, η Ελλάδα στη λιανική τιμή της αμόλυβδης 95 κατέχει την 4η θέση της ακριβότερης τιμής και στο πετρέλαιο κίνησης την 7η θέση της ακριβότερης τιμής. 

Όσον αφορά τις μέσες λιανικές τιμές της ΕΕ των 28, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 10,73% στη βενζίνη και 3,74% στο πετρέλαιο. 

Αντίθετα, στις τιμές των ίδιων καυσίμων χωρίς φόρους και δασμούς, η Ελλάδα στην αμόλυβδη 95 κατέχει την 20η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες και στο πετρέλαιο κίνησης την 26η θέση.

Είναι φανερό υπογραμμίζεται, ότι η πολιτική αφαίμαξης των καταναλωτών μέσω των καυσίμων έφερε την Ελλάδα να διαθέτει λιανικές τιμές για πλούσια χώρα, ενώ χωρίς τους φόρους και τους δασμούς λιανικές τιμές για φτωχή χώρα. 

Επιπλέον, αυξήθηκε ο ΦΠΑ και επιβλήθηκαν δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.α. 

Οι ανελαστικές δαπάνες ενός πρατηρίου όπως αναφέρεται, πλησιάζουν να καλύψουν το 100% των κερδών. 

Σημειώνεται ακόμη, ότι μετά τη συνδυασμένη εφαρμογή από 1-1-2017 των μέτρων για τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις υποχρεωτικές καταβολές φόρου του επόμενου έτους,  τα πρατήρια είναι αδύνατον να επιβιώσουν οικονομικά.

Η παρούσα κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, όπως αναφέρεται, λόγω των εκτεταμένων πληρωμών με κάρτα, για τις οποίες το πρατήριο επιβαρύνεται με ποσοστό τραπεζικής προμήθειας από 0,70% μέχρι και 1,50% επί του τζίρου. 

Όπως επεξηγούν, αν υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος της τραπεζικής προμήθειας είναι 1%, αυτό σημαίνει τεράστια επιβάρυνση για μεικτά κέρδη του πρατηρίου, που κυμαίνονται μεταξύ 3% και 4,5%. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα πρατήριο που διαθέτει αποκλειστικά καύσιμα, είναι αδύνατο να επιβιώσει, επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς του α΄ τριμήνου του 2017, οι πωλήσεις αμόλυβδης βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 4,6% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2016. 

Τεράστια πτώση που οφείλεται –όπως αναφέρεται- στην πρόσφατη αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, αλλά και στην ευρύτερη αφαίμαξη των νοικοκυριών, που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν και φυσικά μειώνουν τις μετακινήσεις τους.

Στο non paper σημειώνεται ακόμη, ότι το νέο αδειολογικό καθεστώς που ισχύει από τέλος του 2016, απαιτεί τεράστιες επενδύσεις από τους πρατηριούχους, για να μπορέσουν τα πρατήριά τους να είναι σύννομα. 

Ενδεικτικά, χρειάζεται δημιουργία αντι-εκρηκτικών ζωνών και εγκατάσταση νέου συστήματος ανάκτησης ατμού, που απαιτεί το λιγότερο προσαρμογή ή και αλλαγή αντλιών κτλ. 

Όλες αυτές οι επενδύσεις ανέρχονται περίπου στις 30.000-40.000 ευρώ για κάθε πρατήριο, χρήματα που όπως επισημαίνεται, είναι δύσκολο να βρεθούν, αφού έχει εξανεμιστεί το κέρδος από το πρατήριο.  

Επισημαίνεται ακόμη, ότι παράλληλα με το κλείσιμο πολλών πρατηρίων, βλέπουμε να εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και προκαλεί απορία πως στη θέση πρατηρίων που έκλεισαν λόγω έλλειψης 
κερδών, τώρα με ίδιες ή κατώτερες τιμές λειτουργεί ένα νέο πρατήριο. 

Είναι υποχρέωση της πολιτείας –τονίζεται- να ελέγξει αυτές τις περιπτώσεις και να διασφαλίσει τον καταναλωτή από νοθεία και κλοπή, αλλά και την αγορά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Πρέπει το κράτος να προστατεύσει την αγορά και τους σωστούς επιχειρηματίες. 

Είναι απαράδεκτο αλυσίδες πρατηρίων άγνωστων συμφερόντων να νομιμοποιούν την παρουσία τους μέσω της αγοράς καυσίμων και τέλος εναπομείναντες επαγγελματίες βενζινοπώλες να προσπαθούν να κρατηθούν σε λειτουργία, υπογραμμίζεται. 

Όλοι οι σωστοί επαγγελματίες του κλάδου των καυσίμων ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα αλλαγής πολιτικής και μείωσης των βαρών, προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος από τον επικείμενο αφανισμό και από την άλωση της αγοράς από ανεξέλεγκτα συμφέροντα που παραμονεύουν, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην οικονομία, στην κοινωνία και στους καταναλωτές. 

Καταλήγοντας, καλεί την κυβέρνηση «επιτέλους, να πατάξει το λαθρεμπόριο και την παρανομία, όπως έχει υποσχεθεί πολλές φορές χωρίς να το πράξει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου