Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Επικρίνει το σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Dakota Access ο ΟΗΕ

Από το energypress.gr
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε το σχέδιο του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στην περιοχή της Βόρειας Ντακότα στις ΗΠΑ.

Το έργο, το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η εταιρία Energy Transfer Partners, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι φυλές των ιθαγενών ο πετρελαιαγωγός απειλεί την πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό, καθώς και πολλές τοποθεσίες όπου έχουν κηδευθεί πρόγονοί τους.

Μέχρι σήμερα, ενάντια στα σχέδια κατασκευής του αγωγού έχουν ξεσπάσει δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους ιθαγενείς πληθυσμούς Βικτώρια Ταουλί –Κορπουζ επέκρινε με δριμύτητα την..
πολιτική  του προέδρου Τραμπ που  ενέκρινε την κατασκευή του  πετρελαιαγωγού Ντακότα Access παρόλες τις διαδηλώσεις και πιέσεις των ιθαγενών.

 Η Κορπουζ σημείωσε ότι θεωρεί μεγάλο λάθος η απόφαση του Τραμπ χωρίς να  συμβουλευθεί τις εθνοτικές φυλές των ιθαγενών της περιοχής, και υπογράμμισε:

« Η διοίκηση των ΗΠΑ δεν ακολούθησε μία σωστή διαδικασία αναφορικά με το σχέδιο του πετρελαιαγωγού καθώς δεν το συζήτησε με τους ιθαγενείς και ούτε έλαβαν την ελεύθερη  και λογική επικύρωση του σχεδίου υπο τους ιδίους».  

Στη συνέχεια, η Ταουλι Κορπουζ ανέφερε:

 « Η κατασκευή του αγωγού αυτού θα έχει αρνητικές επιδράσεις όχι μονάχα στην κοινωνική ζωή των ιθαγενών αλλά και στις περιβαλλοντολογικές διαστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου