Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για τη στήριξη μικρών κοιτασμάτων, όπως τα Καρίς-Τανίν της Energean

Από το energypress.gr
Δύο μήνες μετά την είσοδο της Energean στην αγορά φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της απόκτησης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε σχέδιο ανάπτυξης κοιτασμάτων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, Γιουβάλ Στάινιτς, το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου, ενώ προβλέπει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε υποδομές για τη διασύνδεση κοιτασμάτων αυτού του μεγέθους με το εθνικό δίκτυο αερίου, μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού.

Επίσης, η ρυθμιστική αρχή της χώρας θα πριμοδοτήσει την..
παραγωγή αυτών των κοιτασμάτων με ενισχυμένα κίνητρα που αφορούν το κόστος πώλησης του αερίου, συγκριτικά με ότι ισχύει για τα μεγάλα κοιτάσματα, όπως το Ταμάρ και το Λεβιάθαν.

Ακόμα ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι προσφέρονται επιδοτήσεις για την αγορά οχημάτων με καύσιμο το φυσικό αέριο στη χώρα.

Οι παραπάνω ενέργειες αναμένεται να ενισχύσουν σε ένα βαθμό την προσπάθεια της Energean στο Ισραήλ, καθώς η εταιρεία εκτός από το να αναπτύξει τα κοιτάσματα, θα πρέπει και να πουλήσει το αέριο στην εγχώρια αγορά, όπως άλλωστε τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Globes, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει δέσμευση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού για επέκταση των πηγών προμήθειάς της στο φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε το υπουργείο, η εταιρεία δεν έχει ανάγκη πρόσθετες ποσότητες.

Τέλος, ο Στάινιτς δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω ότι "θα επιτρέψουν στο Καρίς και το Τανίν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με το Λεβιάθαν και το Ταμάρ στην υπογραφή νέων συμβολαίων αερίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου