Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το ποσοστό της ΔΕΠΑ στις τρεις εταιρίες παροχής αερίου θέλουν να εξαγοράσουν Shell και ENI – Υπέβαλαν ήδη σχετική πρόταση

Από το worldenergynews.gr
Πρόταση εξαγοράς του μεριδίου της ΔΕΠΑ στις τρεις ΕΠΑ έχουν υποβάλλει οι ιδιώτες μέτοχοι των ΕΠΑ και συγκεκριμένα η Shell για την ΕΠΑ Αττικής και η ΕΝΙ για τις ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. 
Η ΔΕΠΑ συμμετέχει στις ΕΠΑ σε ποσοστό 51% και η πρόταση εξαγοράς του μεριδίου της από τους άλλους μετόχους που ισοδυναμεί με την απόσυρσή της από την λιανική αγορά συνδέεται με το νέο καθεστώς λειτουργίας των τριών ΕΠΑ στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης από 1/1/2018. 
Στο νέο αυτό καθεστώς η ΕΠΑ με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα θα έχει την ΔΕΠΑ συνεταίρο σε ποσοστό 51%, ταυτόχρονα προμηθευτή αερίου, αλλά και ανταγωνιστή στη λιανική αγορά αφού η ΔΕΠΑ έχει τροποποιήσει το καταστατικό της προκειμένου να επεκταθεί στο retail φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. 
Το θέμα που έχουν θέσει..
οι δύο πολυεθνικές (Shell και ΕΝΙ) τόσο στην ίδια τη ΔΕΠΑ όσο και στην κυβέρνηση αλλά και στους θεσμούς, είναι ότι δεν μπορεί ο συνεταίρος τους να είναι και ανταγωνιστής στην ίδια αγορά και κυρίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου δεν μπορεί ο βασικός μέτοχος της ΕΠΑ να είναι και προμηθευτής της. 
Οι φόβοι που εκφράζονται επ’ αυτού είναι η πιθανή επιβολή προστίμου σε περίπτωση καταγγελίας τρίτου, το οποίο μάλιστα θα είναι και κάποιων δισ. ευρώ αφού υπολογίζεται βάση του τζίρου τους. 

"Πιέσεις" που αντικρούστηκαν, αλλά ίσως επανέλθουν

Πάνω σε αυτό το αίτημα των ιδιωτών επενδυτών είχε στηριχτεί στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η πρόταση των θεσμών για απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική και μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές και χωρίς αποζημίωση. 
Η ΔΕΠΑ και το ελληνικό δημόσιο κατάφεραν τότε να αντικρούσουν τις πιέσεις των θεσμών, κύκλοι ωστόσο της εταιρίας θεωρούν ότι το θέμα απλώς «πάγωσε» και ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει. 
Η πλευρά των Shell και ΕΝΙ φέρεται επίσης να θεωρεί το θέμα ανοιχτό και αναμένει τη στάση της ΔΕΠΑ και ουσιαστικά της κυβέρνησης αφού βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό δημόσιο. 
Αυτό που πάντως φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές τους είναι ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν ένα καθεστώς που ελλοχεύει τον κίνδυνο προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται διαθέσιμες να εξαγοράσουν οι ίδιες το ποσοστό της ΔΕΠΑ στις αντίστοιχες ΕΠΑ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου