Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ψάχνονται για επενδύσεις εκτός ... πετρελαίου, οι oil majors

Από το capital.gr
Κάθε χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλές μελέτες και εκτιμήσεις αναλυτών για την πορεία του πετρελαϊκού. Μεταξύ αυτών τα τελευταία 7 χρόνια, περιλαμβάνεται και η έκθεση της DVN – GL ενός από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς τεχνικούς συμβούλους της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία εκπονεί μια μελέτη με στόχο να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις για τον κλάδο, όπως αποτυπώνονται μέσα από 723 συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του κλάδου. Με απλά λόγια η DNVGL αντί να καταγράψει τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών, απευθύνεται στην ίδια τη βιομηχανία και σε εκτελεστικά μέλη διοικήσεων, γενικούς διευθυντές εταιρειών από τους κλάδους του πετρελαίου (προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, στελέχη εταιρειών παραγωγής, εμπορίας και προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στελέχη ρυθμιστικών αρχών και εκπροσώπους εμπορικών ενώσεων) και ρωτά τις απόψεις τους.

Υπό αυτήν την έννοια, η συγκεκριμένη μελέτη που φέτος τιτλοφορείται "Η πρόβλεψη για την πετρελαϊκή βιομηχανία το 2017: βραχυπρόθεσμη ευελιξία, μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα" έχει το δικό της ενδιαφέρον.

Ποια είναι τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης της DVGL;


Καταρχάς για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου τα στελέχη της αγοράς εμφανίζονται μάλλον συντηρητικοί στις προβλέψεις τους, τοποθετώντας την μέση τιμή στα 57,8 δολάρια το βαρέλι (ήδη από τις αρχές του έτους έχει ξεπεράσει τα 55 δολάρια).

Επίσης έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των στελεχών που βλέπει μειωμένες επενδύσεις, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία (85%) οι συμμετέχοντες βλέπουν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του κόστους. Μάλιστα σημαντικός αριθμός (55%) βλέπει περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και απολύσεις, σε έναν κλάδο που μετρά ήδη πάνω από 600 χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως.

Αλλαγές δομικού χαρακτήρα

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τη μελέτη της DNV GL καταγράφονται αλλαγές δομικού χαρακτήρα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Περίπου το 26% των ηγετών της βιομηχανίας βλέπει ολοένα πιο αυξημένες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2017, ενώ το 59% θεωρεί ότι η στροφή στις ΑΠΕ θα αποτελέσει μακροπρόθεσμη στρατηγική επιλογή για τον πετρελαϊκό κλάδο.

Οι insiders της αγοράς πετρελαίου θεωρούν ότι οι επενδύσεις του κλάδου, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι,  θα συνεχιστούν σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας κατά το 2017. Από τους συμμετέχοντες το 39% απάντησε ότι περιμένει αυξημένες επενδύσεις φέτος, όταν στην περυσινή έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης αφορά στο ρόλο του φυσικού αερίου, που σύμφωνα με το 77% των ερωτηθέντων αναμένεται να διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα την επόμενη δεκαετία.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι προσδοκίες των στελεχών είναι ότι θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερο φάσμα δραστηριοτήτων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Το 33% των ερωτηθέντων (σημαντικά αυξημένο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι) απάντησε ότι οι εταιρείες τους θα έχουν αυξημένη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 78% απάντησε ότι περιμένει μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο το 2017.
Διαχείριση κόστους

Παρά το γεγονός ότι από τα χαμηλά της αγοράς οι τιμές του πετρελαίου έχουν κινηθεί ανοδικά, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στον κλάδο, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαχείριση του κόστους παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για το 2017. Μάλιστα σημαντικό ποσοστό (63%) θεωρεί ότι η πιο σφιχτή οικονομικά λειτουργία των εταιρειών τους δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά αποτελεί δομική αλλαγή. Οι τρεις μεγαλύτεροι στόχοι για τον έλεγχο κόστος το 2017 θα είναι η οργανωτική αναδιάρθρωση (37%), η μείωση του λειτουργικού κόστους (35%) και η βελτίωση της αποδοτικότητας υφιστάμενων παγίων (29%).

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η έμφαση στη μείωση του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού ως μέτρου για τη μείωση του κόστους είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, εντούτοις το 55% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το 2017 θα κλείσει για την εταιρεία τους με μείωση του συνολικού προσωπικού.

Τέλος όπως προαναφέρθηκε η μέση τιμή που προέβλεψαν τα στελέχη της αγοράς για το πετρέλαιο το 2017 ήταν 57,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το 52% δήλωσε ότι οι εταιρείες τους αναμένεται να προτιμήσουν επενδύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και χρονοδιαγράμματα που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου