Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η δεύτερη γενιά αμερικανικού LNG θα βασίζεται σε «δωρεάν» αέριο

Από το energypress.gr
Η δεύτερη γενιά αμερικανικού LNG θα έρθει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας και θα στηρίζεται σε «δωρεάν αέριο», όπως υποστηρίζει η NextDecade.

Η εταιρεία σχεδιάζει σταθμό υγροποίησης στο Ρίο Γκράντε, χωρητικότητας 27 εκατ. τόνων ετησίως με έξι γραμμές παραγωγής.

Σύμφωνα με το Platts, η διευθύνουσα σύμβουλος, Καθλίν Άισμπρενερ, μίλησε πρόσφατα σε συνέδριο στη Λισαβόνα και τόνισε ότι..
«θα έχουμε το χαμηλότερο κόστος και το πιο αξιόπιστο έργο στον κόσμο, ώστε να γίνουμε ηγέτης της δεύτερης γενιάς αμερικανικού LNG».

Ο στόχος των αμερικανικών παραγωγών είναι να ανταγωνιστούν διεθνώς τους μεγάλους παίκτες του κλάδου, όπως το Κατάρ, το οποίο παράγει φθηνά LNG από το κοίτασμα South Pars, εκμεταλλευόμενο το τεράστιο μέγεθος του κοιτάσματος και τις οικονομίες κλίμακας.

Προκειμένου να το καταφέρουν αυτό, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ βασίζονται στις ιδιαιτερότητες της παραγωγής φυσικού αερίου στη δική τους χώρα. Όπως εξηγεί η Άισμπρενερ, οι εξαγωγείς ποντάρουν στις προοπτικές της λεκάνης Permian, όπου οι παραγωγικές επενδύσεις προβλέπεται να διπλασιαστούν το 2018. Στη συγκεκριμένη ζώνη, το αέριο που παράγεται από τα κοιτάσματα κατά την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου δεν μπορεί να εγχυθεί εκ νέου στο εσωτερικό τους και δεν μπορεί να αναφλεχτεί παρά μόνο για μικρά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να το προωθήσουν αλλού και για το λόγο αυτό πληρώνουν κιόλας! Σύμφωνα με την ίδια, το κόστος παραγωγής αερίου στη λεκάνη Permian κυμαίνεται από -6,31 δολάρια/MMbtu ως -2,69 δολάρια.

Όπως είναι φυσικό, η διαθεσιμότητα μιας τόσο φθηνής πηγής αερίου αποτελεί ευκαιρία για νέους εξαγωγείς LNG όπως η NextDecade και η Tellurian. Ήδη άλλωστε, έχουν προταθεί τέσσερα νέα σχέδια στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με συνολική χωρητικότητα 6,4 δις. κ.π./ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου