Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η σημασία των ενεργειακών πηγών της ΝΑ Μεσογείου για την ΕΕ

Από το energypress.gr
Η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί θετική εξέλιξη για την ΕΕ, καθώς προσφέρει νέα «όπλα» για την περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής, αλλά και της εξωτερικής της πολιτικής.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «Μεσογειακοί Διάλογοι – MED 2017», το οποίο έλαβε χώρα στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, επί του συγκεκριμένου άξονα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκαν...
τα εξής, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του κυπριακού Φιλελεύθερου:

Α)  Η από κοινού διεξαγωγή ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί, ακόμα και βραχυπρόθεσμα, να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Β)   Ακόμα και στην περίπτωση όπου δεν είναι ικανοποιητική από μόνη της μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα. Μπορεί να είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές όπου ένας λογικός περιφερειακός διάλογος μπορεί να εφαρμοστεί. 

Γ)   Πάνω σ’ αυτή τη βάση η ΕΕ μπορεί να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Δ)   Προτείνεται η σύσταση μιας «Ομάδας Δράσης Ενεργειακής Διπλωματίας στην ανατολική Μεσόγειο» που θα συνδράμει τον περιφερειακό διάλογο για τη σύσταση ενός κόμβου στην ανατολική Μεσόγειο που θα βασίζεται στην υφιστάμενες εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου. 

Ε)   Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές θεωρούνται ως οι δύο όψεις του ίδιου (ανατολικομεσογειακού) νομίσματος. 

ΣΤ)  Στο όλο εγχείρημα μπορεί να εμπλακούν και οι εξής ευρωπαϊκοί θεσμοί: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, ο Σύνδεσμος Ρυθμιστών Ενέργειας της Μεσογείου κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου