Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί το brent ξεπέρασε τα 60 δολ. το βαρέλι; - Πόσο συνέβαλε η έκρηξη του αγωγού της Λιβύης

Από το worldenergynews.gr

Πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύτηκε το πετρέλαιο, καθώς η παραγωγή του αργού στη Λιβύη μειώθηκε κάτω από το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την έκρηξη σε αγωγό που σημειώθηκε την Τρίτη (26/12).

Ειδικότερα, ο πετρελαιαγωγός μεταφέρει αργό πετρέλαιο στο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου Es Sider, το μεγαλύτερο στην Λιβύη, προκαλώντας φόβους για δραματική διακοπή τροφοδοσίας. 

Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι ..
η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας επίθεσης από μαχητές, αν και η ακριβής αιτία ήταν ασαφής.

Ωστόσο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι το περιστατικό θα μειώσει την παραγωγή κατά 70.000 έως 100.000 μονάδες, αναφέροντας παράλληλα ότι η εταιρεία Waha Oil Co. "έχει άμεση εκτροπή της παραγωγής στη γραμμή Samah", η οποία θα συμβάλει στη διατήρηση της ροής του πετρελαίου. "Ωστόσο, η NOC αναμένει μείωση της παραγωγής μεταξύ 70.000 έως 100.000 βαρελιών ημερησίως"σύμφωνα με την S & P Global Platts.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το ίδιο αναμένεται να ανακοινώσει και η κυβέρνηση.

Η διακοπή βέβαια δεν είναι καταστροφική, αλλά οι τιμές του Brent έπεσαν πάνω από 2,5% στις ειδήσεις, κλείνοντας στα 67 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, ο John Kilduff, ιδρυτικός συνεργάτης της Again Capital LLC μίλησε στο Bloomberg λέγοντας ότι «υπάρχει ανησυχία για το τι θα φέρει ο επόμενος μήνας» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τόσο έντονος ενθουσιασμός για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, όπως ήταν πριν από λίγες εβδομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου