Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Οι τράπεζες σταματούν την πίστωση στην Citgo Petroleum, που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα

Από το bankingnews.gr
Οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου βάζουν «στοπ» στην πίστωση της Citgo Petroleum, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τουλάχιστον δύο πετρελαϊκές εταιρείες του Καναδά σταματούν να συνεργάζονται άμεσα με την Citgo.

Η Citgo Petroleum, αμερικανική εταιρεία ραφιναρίσματος που..
ανήκει στην Βενεζουέλα, απασχολεί χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες και αποτελεί εργαλείο για την εξασφάλιση επαρκούς τροφοδοσίας βενζίνης, καυσίμου ντίζελ και αεριωθούμενων καυσίμων.

Να υπενθυμιστεί ότι οι κυρώσεις απαγορεύουν τα πρόσωπα ή τις οντότητες των Η.Π.Α. να αγοράσουν ομόλογα από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την κρατική πετρελαϊκή PDVSA, καθώς και να προχωρήσουν σε πληρωμές μερισμάτων στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η ρευστότητα της Βενεζουέλας ήταν ασθενής πριν ακόμη από τις κυρώσεις με ποσοστό ρευστότητας που εκτιμάται μόλις στο 33% (το απόθεμα συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας συν τα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος, σε σχέση με το εξωτερικό χρέος με εναπομένουσα διάρκεια μικρότερη του ενός έτους). 

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα μειώθηκαν περαιτέρω το 2017, κατά 1,2 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος έως τον Αύγουστο 2017, στα 9,8 δισ. δολάρια.

Η οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να συρρικνωθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2017, κατά 5,5%, μετά από μια βαθιά συρρίκνωση 18,6% το 2016. 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός ανήλθε κατά μέσο όρο 360% το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου