Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Γεώτρηση στον «Ονησίφορο»: Σημαίνουσας αξίας και σταθμός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Από το mignatiou.com
Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της διερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικά 1» ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. 

Από την αρχή του προγράμματος της γεώτρησης, γνωρίζαμε ότι το προς αναζήτηση δυναμικό του ταμιευτήρα στον στόχο εκείνο θα κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα (ακόμη και πιο χαμηλά από το κοίτασμα Αφροδίτη), αφού κύριος στόχος της γεώτρησης ήταν περισσότερο η επιβεβαίωση του γεωλογικού σχεδιασμού του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης και των γειτονικών δομών του υπερκοιτάσματος Ζορ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου. 

Η γεώτρηση του πλοίου-γεωτρύπανου West Capella στο Οικόπεδο 11 δεν πρέπει να θεωρείται αποτυχημένη για πολύ συγκεκριμένους λόγους:
 

Πρώτον, ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο, αν και σε ποσότητες που δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εκμεταλλεύσιμο. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην της γεώτρησης στο Οικόπεδο 12, κατέδειξαν «στεγνά πηγάδια» (drywells), δηλαδή στόχους που δεν περιείχαν υδρογονάνθρακες. 

Δεύτερον, η επιβεβαίωση της γεωλογικής δομής του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης με τη γεωλογική δομή στην οποία ανευρέθη το υπερκοίτασμα Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αφού καταδεικνύει, ουσιαστικά, την ύπαρξη παρόμοιων συστατικών και δομών στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εγγύτητα του Ζορ με τα οικόπεδα που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ οριοθετεί και τις ελπίδες για ύπαρξη πολύ μεγάλων κοιτασμάτων στην ΑΟΖ μας, γεγονός που θα καταδειχθεί στις διερευνητικές γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν. 

Τρίτον, η γεώτρηση στον «Ονησίφορο» μας παρέχει τα πλέον εμπεριστατωμένα στοιχεία σε σχέση με τις γεωλογικές δομές που υπάρχουν στην περιοχή και καθορίζει, εν πολλοίς, την επιλογή των στόχων για τις γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν σε παρόμοιες ή και αντίστοιχες γεωλογικές δομές που γνωρίζουμε πλέον ότι μπορούν να έχουν υδρογονάνθρακες. 

Τέταρτον, καταδεικνύεται το γεγονός ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, και μάλιστα με αρκετά καλές προοπτικές. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum ανακοίνωσαν προ ολίγων ημερών το γεωτρητικό τους πρόγραμμα για το 2018 είναι ενδεικτικό των προοπτικών. Η ΕΝΙ ετοιμάζεται επίσης για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 8, με τον προγραμματισμό να αναφέρεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 και για εκπόνηση περιαββαλοντικών μελετών για τα οικόπεδα 3 και 6. Η ΕΝΙ έχει ήδη ναυλώσει το πλοίο γεωτρύπανο SAIPEM 1200 για την πραγματοποίηση δύο διαδοχικών γεωτρήσεων. 

Όλα τα πιο πάνω συνηγορούν στο ότι η γεώτρηση στο «Ονησίφορος Δυτικά 1» θεωρείται σημαίνουσας αξίας και σημείο σταθμός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων εντός των στόχων που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL. BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου