Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Μαζικές απολύσεις και στη Shell της Ολλανδίας

Από το efsyn.gr
Την περικοπή τουλάχιστον 400 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Royal Dutch Shell, κυρίως στα βασικά της έργα και τις δραστηριότητες ενεργειακής τεχνολογίας, με στόχο την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της για να αντιμετωπίσει τη μείωση των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο.

Απαντώντας στο πρακτορείο η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης δήλωσε ότι «περίπου 400 (εργαζόμενοι) ενδεχομένως κινδυνεύουν με απόλυση το τελευταίο τρίμηνο του 2017/το πρώτο εξάμηνο του 2018».

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου..
στο ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας σε αυτό το τμήμα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Ο όμιλος απασχολεί 92.000 άτομα παγκοσμίως.

Εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε ότι ότι ο τελικός αριθμός των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν θα συζητηθεί με τους εργαζόμενους, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις για το έγγραφο.

«Η Shell μεταμορφώνεται σε μια πιο απλή εταιρία» πρόσθεσε ο ίδιος. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης δεκάδες θέσεις ερευνητών θα μεταφερθούν από την Ολλανδία στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας.

Πρόκειται για ένα ενδεικτικό στοιχείο του πώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου οδηγούν τον αγγλο-ολλανδικό πετρελαϊκό κολοσσό να περιορίσει το ενδιαφέρον της για τα μεγάλα έργα στο οποία επικεντρωνόταν για πάνω από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποτυπώνεται επίσης η αυξανόμενη μετακίνηση σημαντικών θέσεων, όπως στον τομέα ανάλυσης, σε χώρες χαμηλότερου κόστους.

Γενικότερα η πετρελαϊκή βιομηχανία προχωρεί σε περικοπές θέσεων εργασίας, από τις οποίες περίπου 12.500 στη Shell, και σε μειώσεις στους προϋπολογισμούς επενδύσεων κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν καταστήσει οικονομικά ασύμφορα πολλά έργα που θεωρούνταν προηγουμένως κερδοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου