Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Κινητικότητα και προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Από το energy.reporter.com.cy
Έντονη κινητικότητα και συνεχείς προκλήσεις από την τουρκική πλευρά παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στην κυπριακή ΑΟΖ Νοτιοανατολικά της Λεμεσού.

Μετά την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία από τον σταθμό της Αττάλειας για έρευνες του Barbaros νότια της Κύπρου σήμερα, πάλι με παράνομη NAVTEX δεσμεύτηκαν δύο νέες περιοχές νότια της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράνομη ΝΑVTEX η Τουρκία δέσμευσε την περιοχή των οικοπέδων 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις με βολές. Παράλληλα το ερευνητικό σκάφος Barbaros με τη συνοδεία του Bravo Supporter, συνεχίζει τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 1,6 και 7.

Σημειώνεται πως..
η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων συμπίπτει με την περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για την ομαλή διέλευση σκαφών και ελικοπτέρων από το Λιμάνι Λεμεσού και το Αεροδρόμιο Λάρνακας προς τη γεώτρηση του West Capella και το κοίτασμα «Ονισήφορος» της κυπριακής ΑΟΖ. 


Σύμφωνα με την παράνομη ΝAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, η τουρκική στρατιωτική άσκηση με πυρά θα διεξαχθεί σήμερα μεταξύ των ωρών 11.00 πμ. και 2.00 μ.μ. 

Πάντως,  όπως έγινε και στο παρελθόν, δεν αποκλείεται η Τουρκία να προχώρησε σε αυτή την κίνηση όχι τόσο για να κάνει την άσκηση αλλά για να δυσκολέψει την διέλευση σκαφών και ελικοπτέρων προς το κοίτασμα «Ονισήφορος» και να δοκιμάσει για ακόμη μια φορά την υπομονή τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της εταιρίας TOTAL. 

Εξάλλου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτή είναι μια πάγια τακτική της Τουρκίας, να δεσμεύει περιοχές δηλαδή για στρατιωτικές ασκήσεις και στη συνέχεια να μην τις πραγματοποιεί. 

Η εταιρία TOTAL, εντωμεταξύ στην έκθεση για την αξιολόγηση των Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών επιπτώσεων από την γεώτρηση σημειώνει πως το ελικόπτερο που μεταφέρει προσωπικό της εταιρίας από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το κοίτασμα θα εκτελεί έξι πτήσεις την εβδομάδα ενώ τα πλωτά μέσα της εταιρίας 8 δρομολόγια. Δεν αποκλείεται η εταιρία να αποφύγει να διενεργήσει οποιοδήποτε δρομολόγιο από και προς τον «Ονισήφορο» αυτές τις ώρες για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο της TOTAL δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX συμπίπτει με τον διάδρομο τροφοδοσίας του κοιτάσματος «Ονισήφορος», ενώ επανέλαβε πως οι εργασίες στη γεώτρηση συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου