Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Επιστολή ΕΚΘ προς Τσίπρα, για τον αποκλεισμό του, από τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς

Από το zougla.gr
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, για την απουσία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, από την συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας που είχε ο κ. Τσίπρας, απέστειλε η Διοίκηση του ΕΚΘ.

Μεταξύ άλλων το ΕΚΘ, υπενθύμισε ότι: «Κύριε πρωθυπουργέ, όπως σας επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΕΚΘ στα εγκαίνια του Πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, η στάση σας είναι συνολικά απαξιωτική προς το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και τους εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες εκπροσώπους τους (αρκεί κανείς να ανατρέξει στις δηλώσεις σας στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕ, όπου εξαπολύσατε σφοδρή επίθεση κατά των συνδικάτων) γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τη Δημοκρατία, διότι δε μπορεί αφενός να μας αγνοείτε και αφετέρου να διαμορφώνετε άποψη συζητώντας μόνο με τους εργοδοτικούς φορείς, ακόμα και αν πρόκειται για "συσκέψεις" που δεν παράγουν παρά ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».
Και τόνισε: «Με την παρούσα επιστολή, σας εκφράζουμε..
και πάλι τη δυσφορία μας και επισημαίνουμε πως στην παρούσα, κρίσιμη στιγμή, με τον δείκτη ανεργίας στη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις και τα εργασιακά προβλήματα στην περιοχή να εντείνονται, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων που συνεχίζουν να πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΕΚΘ προς τον κ. Τσίπρα:


Αριθ.Πρωτ.: 619 Θεσσαλονίκη, 29/8/2017


ΠΡΟΣ
Πρωθυπουργό: κ. Αλέξη Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης
κα. Κατερίνα Νοτοπούλου

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
η πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 82ης ΔΕΘ και η απουσία από αυτή τη συνάντηση των εκπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μας λυπεί και δυστυχώς μας επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο.

Επιλέγοντας την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης - και κόντρα στη στάση που κρατούσατε τα χρόνια που ήσασταν στην αντιπολίτευση, όπου όχι μόνο μας καλούσατε στις συσκέψεις σας αλλά συμμετείχατε ακόμα και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας- φέτος για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση σας και εσείς προσωπικά γυρίσατε την πλάτης στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους, στερώντας τους ακόμα και το δικαίωμα μέσω των εκπροσώπων τους να θέσουν και να διεκδικήσουν βασικά αιτήματα που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης, τις θέσεις εργασίας αλλά και την απασχόληση γενικότερα.

Πέρυσι με επιστολή μας σας είχαμε επισημάνει τη δυσαρέσκεια αλλά και τα ερωτήματα που προέκυψαν από την απόφαση σας να μην προσκληθεί στη συνάντηση των παραγωγικών φορέων το Ε.Κ.Θ., η μεγαλύτερη Παραγωγική Συνδικαλιστική και Εργατική Οργάνωση της Βόρειας Ελλάδας που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους της πόλης, πιστεύοντας πως δεν αποκλειστήκαμε σκόπιμα από τη διαδικασία.

Δυστυχώς η πραγματικότητα μας διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, καθώς επιλέξατε και πάλι να μας αποκλείσετε από τη διαδικασία τη στιγμή που γνωρίζετε πως ο νομός έχει πολλές και σοβαρές εργασιακές "πληγές" που ζητούν επιτακτικά λύση.

Κύριε πρωθυπουργέ, όπως σας επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΕΚΘ στα εγκαίνια του Πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, η στάση σας είναι συνολικά απαξιωτική προς το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και τους εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες εκπροσώπους τους (αρκεί κανείς να ανατρέξει στις δηλώσεις σας στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕ, όπου εξαπολύσατε σφοδρή επίθεση κατά των συνδικάτων) γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τη Δημοκρατία, διότι δε μπορεί αφενός να μας αγνοείτε και αφετέρου να διαμορφώνετε άποψη συζητώντας μόνο με τους εργοδοτικούς φορείς, ακόμα και αν πρόκειται για "συσκέψεις" που δεν παράγουν παρά ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Αυτή η πολιτική απέναντι στα συνδικάτα, είναι συνέχεια της πολιτικής που ασκείτε συνολικά και που θέλει "απέναντι" σας όποιον ασκήσει κριτική στο έργο της κυβέρνησης. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ο αποκλεισμός από φορείς που συμμετείχαμε με εκπρόσωπο μας (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΣΑΣΘ).

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ο διαχρονικός ρόλος των συνδικάτων είναι η κριτική απέναντι σε κυβερνητικούς χειρισμούς, η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και η επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν, πόσο μάλλον στα μνημονιακά χρόνια που πλήττονται βάναυσα και που εσείς δεσμευόσασταν ότι θα τα επιλύσετε.

Με την παρούσα επιστολή, σας εκφράζουμε και πάλι τη δυσφορία μας και επισημαίνουμε πως στην παρούσα, κρίσιμη στιγμή, με τον δείκτη ανεργίας στη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις και τα εργασιακά προβλήματα στην περιοχή να εντείνονται, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων που συνεχίζουν να πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές.


Με τιμή,
Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.
Ο Πρόεδρος Ο Αν.Γεν.Γραμματέας


Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης Αναστάσιος Αραμπατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου