Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Reuters: Πώς ExxonMobil, Royal Dutch Shell και Total εμπλέκονται στην απόφαση του Κατάρ για το φυσικό αέριο;

Από το bankingnews.gr
Πιέσεις στο Κατάρ να επεκτείνει την παραγωγή του σε φυσικό αέριο φέρονται να ασκούν οι τρεις μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί του πλανήτη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
"Πυροδοτούν την πικρή διαμάχη της Ντόχα με τους Άραβες γείτονές της", επισημαίνει το πρακτορείο, αναφερόμενο στις υπόγειες κινήσεις των ExxonMobil, Royal Dutch Shell και Total.

Oι διευθύνοντς σύμβουλοι των τριών επιχειρήσεων συναντήθηκαν με τον εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, πριν η χώρα ανακοινώσει τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο.

Όμως εκπρόσωποί τους ..
αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να επιβεβαιώσουν τις αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις χώρες που εμπλέκονται στη διαμάχη με την Ντόχα και δήθεν επιθυμούν να παραμείνουν ουδέτερες στην κόντρα με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. 

Στο Reuters, πάντως, ανώτατο στέλεχος από μια ενεργειακή εταιρεία που ενδιαφέρεται να επεκταθεί στο Κατάρ ανέφερε ότι η τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία αξίζει τον σημαντικό πολιτικό κίνδυνο.

Η αγορά ενέργειας οδήγησε στην ταχεία ανάπτυξη του Κατάρ ως περιφερειακό παράγοντα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών υπογραμμίζει τον μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπό του.

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία, έχει ίσως από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου