Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μπιλ Γκέιτς: Τεχνητή φωτοσύνθεση για το καθαρό καύσιμο του μέλλοντος

Από το naftemporiki.gr
Αν η τεχνητή φωτοσύνθεση λειτουργήσει με επιτυχία θα έχει μαγικές προοπτικές, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στο Reuters, επειδή με τα υγρά δεν υπάρχει το πρόβλημα της διακοπτότητας όπως με τις μπαταρίες.

«Μπορείτε να τοποθετήσετε το υγρό σε μια μεγάλη δεξαμενή και να το κάψετε όποτε θέλετε», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος υπέρμαχος των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, που ίδρυσε το Breakthrough Energy Coalition, έναν παγκόσμιο συνασπισμό ιδιωτικών επενδυτών που προτίθενται να συμπληρώσουν την κυβερνητική χρηματοδότηση για έρευνες για την καθαρή ενέργεια.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση αποσκοπεί ..
στη διάσπαση του νερού στους ωκεανούς, και πιθανώς ακόμα και στους ποταμούς, χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως. Το υδρογόνο που παράγεται μέσω της τεχνητής φωτοσύνθεσης είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμο στις κυψέλες καυσίμου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται σήμερα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας. Τα υγρά καύσιμα όπως το υδρογόνο έχουν πλεονέκτημα έναντι των μπαταριών, καθώς είναι ελαφρύτερα και λιγότερο ογκώδη.

Ο συνδυασμός των προϊόντων της τεχνητής φωτοσύνθεσης στις σωστές αναλογίες παράγει επίσης μεθανόλη, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει τους κινητήρες καύσης. Μια παραλλαγή της μεθόδου χρησιμοποιήθηκε επίσης για την δημιουργία βακτηρίων που παράγουν άζωτο για την χρήση σε λιπάσματα που παράγουν άζωτο μέσα στο έδαφος, μια τεχνική που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε μέρη χωρίς εύκολη πρόσβαση σε συμβατικά λιπάσματα.

Η κύρια πρόκληση είναι ότι η φωτοσύνθεση στη φύση είναι αναποτελεσματική. Τα φυτά μετατρέπουν μόνο το 1% του άνθρακα και του νερού σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα έχει αυξηθεί περίπου στο 10% στο εργαστήριο και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μονάς στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, κατάφεραν πρόσφατα αποδοτικότητα 22%.

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτοί οι εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας είναι πρακτικοί και οικονομικοί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε επικίνδυνα επίπεδα παγκόσμιας θερμοκρασίας, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα», δήλωσε ο Γκέιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου