Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Προς επικύρωση η τροπολογία για τους υδροφθοράνθρακες


Από το energy.reporter.com.cy
Απόφαση για τη σύναψη, εξ ονόματος της ΕΕ, της τροπολογίας του Kigali του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, η οποία θα διασφαλίσει την προστασία του κλίματος από τους ισχυρούς υδροφθοράνθρακες (HFCs) που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έλαβε χθες Δευτέρα το το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Στόχος της τροπολογίας του Κιγκάλι, που συμφωνήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016, είναι να επιτευχθεί συνολική μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής των HFC η απελευθέρωσή των οποίων στην ατμόσφαιρα συμβάλλει..
στην αλλαγή του κλίματος και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η εφαρμογή αυτής της τροποποίησης αναμένεται να αποτρέψει την άνοδο των θερμοκρασιών έως και 0,5 ° C μέχρι το τέλος του αιώνα, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

"Οι HFCs είναι χιλιάδες φορές πιο επιβλαβείς για το κλίμα από ό, τι το διοξείδιο του άνθρακα ... Χαιρετίζω την σημερινή απόφαση να είμαστε από τους πρώτους που θα επικυρώσουν την τροπολογία του Κιγκάλι για τη μείωση αυτών των αερίων θερμοκηπίου και να συνεχίσουμε την αδιάψευστη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, δήλωσε ο Siim Kiisler, Υπουργός Περιβάλλοντος της Εσθονίας.

Οι HFCs μπορούν να βρεθούν σε εξοπλισμό και προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, αφροί και σπρέι αεροζόλ. Εισήχθησαν ως εναλλακτική λύση στις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, κυρίως υδροχλωροφθοράνθρακες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως και άλλες αναπτυγμένες χώρες, καλούνται να ξεκινήσουν τις πρώτες μειώσεις το 2019, όμως ήδη ο κανονισμός που εγκρίθηκε το 2014 σχετικά με τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου επέτρεψε στην ΕΕ να ξεκινήσει ήδη τη σταδιακή κατάργηση των HFCs το 2015. Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να συμμορφωθεί με την τροποποίηση του Kigali μετά το 2030.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά την έγκρισή της.

Τα κράτη μέλη ακολουθούν επί του παρόντος τις αντίστοιχες διαδικασίες επικύρωσης, δεδομένου ότι πρέπει να λάβουν επίσης την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια τους.

Η τροποποίηση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019 μετά την κύρωσή της από τουλάχιστον 20 κράτη ή περιφερειακούς οργανισμούς οικονομικής ολοκλήρωσης που είναι συμβαλλόμενα μέρη του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου