Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πως συνδέεται το Αραβικό μπλόκο στο Κατάρ με το Ιράν και τα ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Στο Ιράν στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς μετά και το αραβικό μπλόκο στο Κατάρ που προφανώς πληρώνει τα "απρόσεκτα" ανοίγματά του προς την Τεχεράνη.

Στην γωνιά όμως αυτή του χάρτη εστιάζουν τις τελευταίες ώρες και το βλέμμα τους τα ΕΛΠΕ, η ελληνική επιχείρηση με την μεγαλύτερη σήμερα έκθεση στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μέσω της συνεργασία τους με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας NIOC.

Στην πράξη η συνεργασία αυτή μεταφράζεται στην..
τακτική πλέον προμήθεια περσικού αργού δύο φορές το μήνα, αλλά και στο ανοικτό ακόμη ζήτημα της εξόφλησης από τα ΕΛΠΕ προς την  Νational Iranian Oil Company (NΙΟC), της προ εμπάργκο οφειλής τους. Ενός χρέους, αρχικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σήμερα έχει απομείνει προς εξόφληση ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Στελέχη πάντως του ελληνικού ομίλου δεν δείχνουν να ανησυχούν από τις εξελίξεις. Στην πραγματικότητα, τα ΕΛΠΕ δεν εξαρτώνται όπως κάποτε από το ιρανικό αργό, και είναι πλέον τόσοι πολλοί οι προμηθευτές από τους οποίους αγοράζει πετρέλαιο ο ελληνικός όμιλος (Rosneft από Ρωσία, Somo από Ιράκ, καθώς επίσης από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, κ.ά.), που εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες, μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσουν τις ποσότητες της NIOC, όπως εξηγούν πηγές του ελληνικού ομίλου στο "Energypress". Ο μοναδικός κίνδυνος για τα ΕΛΠΕ θα ήταν, όπως λένε οι ίδιες εκτιμήσεις, μια απότομη αύξηση των τιμών του αργού (στα 49,5 δολάρια αργά χθες το μπρεντ) που θα "χτυπούσε" στα αποθέματά τους. 

Αυτός και είναι ο μοναδικός φόβος μιας τυχόν γενίκευσης της κρίσης, που προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται. Ο "νάνος" του Κόλπου, δηλαδή το Κατάρ, είναι υπερ-πολύτιμος στην παγκόσμια ενεργειακή αλυσίδα, καθώς εξάγει το 30% του συνολικού όγκου LNG διεθνώς. Και οι αγορές πετρελαίου είχαν προεξοφλήσει πως το αραβικό μπλόκο στη Ντόχα δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Δεν ταρακουνήθηκαν επομένως, παρά έπειτα από μια μικρή αναταραχή που εκτίναξε το βαρέλι πάνω από 50 δολάρια, οι τιμές έπεσαν ξανά. 

"Στη Μέση Ανατολή είναι άλλο πράγμα η πολιτική, και άλλο οι μπίζνες. Και οι μπίζνες ποτέ δεν σταματούν παρά τις πολιτικές γραντζουνιές", σύμφωνα με τα όσα λέει στους New York Times ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ Chase Untermeyer.

Δεν χύθηκε "αίμα" στις αγορές

"Αν υπήρχε έστω και η παραμικρή υποψία ότι θα συμβεί διακοπή στην τροφοδοσία σε φυσικό αέριο από το Κατάρ, χθες θα είχε χυθεί αίμα στις αγορές", σχολιάζει από την πλευρά του στο "Energypress" στέλεχος του ενεργειακού χώρου με μακρά εμπειρία στην αγορά του LNG.

Και αυτό καθώς η μικρή χώρα του Κόλπου που κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε βεβαιωμένα αποθέματα αερίου, εξάγει στην Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία) περίπου το 50% της παραγωγής του σε υγροποιημένο LNG. "Τυχόν φόβος εμπλοκής στην ομαλή προμήθεια καταριανού LNG θα είχε ρίξει τα χρηματιστήρια της Ασίας, συμπαρασύροντας και εκείνα της Δύσης, αυτό όμως δεν συνέβη", συνεχίζει ο συνομιλητής μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε 257,8 εκατ. μετρικούς τόνους, και πέρυσι το Κατάρ εξήγαγε 78,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG, δηλαδή πάνω από το 30% του συνολικού όγκου διεθνώς.

Ουδείς φυσικά μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί αν η κρίση γενικευθεί, και αν οι χώρες του Κόλπου τα βάλουν ανοικτά με το Ιράν. Ηδη, το Ιράν, οικονομικός σύμμαχος του Κατάρ, επιρρίπτει ευθύνες για την ένταση μεταξύ των Αραβικών Κρατών με το Κατάρ στον Ντόναλντ Τράμπ και τα οικονομικά συμφέροντα που ανέπτυξε με τις αραβικές χώρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τον περασμένο μήνα.

Όλα άρχισαν, σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ο Τραμπ και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας κατονόμασαν το Ιράν ως τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας. Τρεις ημέρες μετά την συνάντησή τους, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησαν το Κατάρ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες περιορισμού του Ισλαμικού Κράτους. Εφημερίδες, κληρικοί, ακόμα και διασημότητες, άσκησαν οξεία κριτική στον Ταμίμ μπιν Χαμάντ, ηγέτη του Κατάρ. Η ιστοσελίδα μάλιστα Al-Jazirah της Σαουδικής Αραβίας δεν δίστασε να τον κατηγορήσει ότι "μαχαίρωσε" τους γείτονές του με ιρανικό στιλέτο.

Οσο για την Τεχεράνη, οι εξαγωγές πετρελαίου έφτασαν προ μηνός στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει πως στόχος της είναι η επιστροφή της παραγωγής στα προ-κυρώσεων επίπεδα, δηλαδή στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Μάλιστα η Τεχεράνη έχει θέσει ως στόσο μέχρι το 2021 να φτάσει τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την βοήθεια των ξένων επενδυτών, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί ακόμα κάποια οριστική συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου