Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ: 187 δήμαρχοι δεσμεύονται να τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού

Από το naftemporiki.gr
Μια ομάδα δημάρχων, που εκπροσωπούν περισσότερους από 52 εκατομμύρια Αμερικανούς και μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ένα σχέδιο ευθυγράμμισης με τα 194 κράτη που συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισίου παρά την απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Αυξάνουμε τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Θα αγοράσουμε και..
θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη δημιουργία μιας καθαρής ενεργειακής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Και αν ο Πρόεδρος θέλει να μην τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους συμμάχους μας όπως κατοχυρώνονται στην ιστορική συμφωνία του Παρισιού, θα οικοδομήσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις σε όλο τον κόσμο για να προστατεύσουμε τον πλανήτη από τους καταστροφικούς κλιματικούς κινδύνους», αναφέρει η ανακοίνωση των 187 δημάρχων.

Τα μέλη της Εθνικής Ατζέντας Κλιματικής Δράσης, γνωστοί ως Κλιματικοί Δήμαρχοι, είχαν προηγουμένως ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι δεν θα επιβάλουν την εκτελεστική εντολή του προέδρου που θα αναιρούσε τις πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα για τη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών.

Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής συμφωνίας, η «Διάσκεψη Δημάρχων των ΗΠΑ» ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεκάδες πόλεις θα μεταβούν σε 100% καθαρή ενέργεια σε απάντηση της απόφασης του Τραμπ. Εξάλλου, μία ομάδα κυβερνητών συναντήθηκε επίσης για δράση σε πολιτειακό επίπεδο.

Οι δήμαρχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνονται με δεκάδες δημάρχους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί επίσης για τη συμφωνία για το κλίμα, με στόχο να περιορίσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν και οι πόλεις δεν μπορούν τεχνικά να συμμετάσχουν στη συμφωνία, μπορούν να συμφωνήσουν ανεπίσημα στις κατευθυντήριες γραμμές της. Ωστόσο, μια διαφορετική ομάδα πολιτειών, πόλεων, πανεπιστημίων και εταιρειών διαπραγματεύεται να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με δήλωση της δημάρχου του Παρισίου, Αν Ινταλγκό, που εκτελεί χρέη προέδρου της C40, μιας διεθνούς συμμαχίας δημάρχων επικεντρωμένων στη δράση για το κλίμα, οι πόλεις παραμένουν ενωμένες στους κλιματικούς στόχους.

\«Ανεξάρτητα από την απόφαση του Προέδρου Τραμπ, οι μεγάλες πόλεις του κόσμου, και ιδιαίτερα οι δώδεκα αμερικανικές πόλεις της C40, παραμένουν αποφασισμένες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε.

Οι μοναδικές ανεξάρτητες χώρες που δεν συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισίου είναι η Συρία, που μαστίζεται εδώ και χρόνια από καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, και η Νικαράγουα που έχει ήδη ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές άνθρακα και υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν είναι αρκετή φιλόδοξη.

Στην Ελλάδα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την Κυριακή με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Τραμπ και ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι «κατασκεύασμα επιχειρηματικών συμφερόντων», παρά τις αμέτρητες επιστημονικές αποδείξεις και την κοινή παραδοχή για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου