Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Συνάντηση Δραγασάκη με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, Total και της ExxonMobil για την συμφωνία εξόρυξης

Από το worldenergynews.gr
Συνάντηση με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ExxonMobil και της Total είχε σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε για τη διαδικασία..
μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το W  επιβεβαιώθηκε πλήρως καθώς εδώ και δύο μήνες είχε αποκαλύψει ότι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Τι κατέγραφε την Κυριακή 14/5/2017:

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν στη συμμετοχή της ExxonMobil τόσο στις έξι περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο, όσο και σε νέες περιοχές - 
Την Παρασκευή 19/5/2017 είναι παρόντα στην Αθήνα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής για τη σύναψη της συμφωνίας
Στην Αθήνα αναμένονται τις επόμενες μέρες στελέχη της ExxonMobil, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total για συμμετοχή στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2.
Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του World Energy News στις 6 Μαρτίου 2017 περί συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο την από κοινού έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την προσεχή Παρασκευή 19 Μαίου αναμένεται να καταφθάσουν στην Αθήνα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής προκειμένου να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total τη συμφωνία συμμετοχής της ExxonMobil στην παραχώρηση του Ιονίου. 
Με τον τρόπο αυτό ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, έξι μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενδυναμώνει τη θέση και παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επιπλέον, η έλευση της Exxonmobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Επισημαίνεται πως οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν στη συμμετοχή της ExxonMobil και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτα-Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές παραχώρησης που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ.

Πρώτη στη λίστα η Κρήτη

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, πρώτη στη λίστα του ενδιαφέροντος της ExxonMobil σε ότι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης.
ΕΛΠΕ και ExxonMobil φέρονται μάλιστα να διεκδικούν την συγκεκριμένη περιοχή ερευνών με τις εξπρές διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Δηλαδή να μην αναμένουν πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, αλλά να προκαλέσουν οι ίδιοι, καταθέτοντας ως κοινοπραξία εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να συντομεύουν τις σχετικές διαδικασίες σε διάστημα τριμήνου.
Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιριών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο.
Στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου