Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Παγκόσμια καθίζηση των επενδύσεων για έρευνες υδρογονανθράκων – Ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα σε Ελλάδα

Από το worldenergynews.gr
Η Ανατολική Μεσόγειος ίσως είναι από τις ελάχιστες περιοχές παγκοσμίως όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και κινητικότητα όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων και μάλιστα σε υποθαλάσσια κοιτάσματα. 
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με την οποία το 2016 κατεγράφη..
ιστορικό χαμηλό ρεκόρ όσον αφορά τις ανακαλύψεις νέων, συμβατικών κοιτασμάτων πετρελαίου και τα project ερευνών. 
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο τομέας των θαλάσσιων ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου, ο οποίος αντιστοιχεί σε περίπου 1/3 της συνολικής παραγωγής αργού, ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο από την κρίση. 
Το 2016 μόνον το 13% του συνόλου των εγκρίσεων που δόθηκαν για έρευνες για συμβατικά κοιτάσματα αφορούσε σε θαλάσσιες γεωτρήσεις, ενώ κατά την περίοδο 2000 - 2015 ο μέσος όρος κυμαινόταν στο 40%.  
Σύμφωνα με την ΙΕΑ το 2016 οι πετρελαϊκές εταιρίες συνέχισαν να περικόπτουν τις δαπάνες, με αποτέλεσμα οι έρευνες να πέσουν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερο από 70 χρόνια.
Οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων έπεσαν στα 2,4 δισ. βαρέλια το 2016, έναντι 9 δις βαρελιών που ήταν ο μέσος όρος ετησίως τα προηγούμενα 15 έτη. 
Εν τω μεταξύ ο όγκος των κοιτασμάτων για τα οποία δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης  υδρογονανθράκων το 2016 έπεσε στα 4,7 δισ. βαρέλια, 30% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου με τον αριθμό των σχετικών project να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1940. 

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου περιορίζουν τις δαπάνες για έρευνες  

Η κάθετη πτώση της δραστηριότητας στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ήταν το αποτέλεσμα της περικοπής δαπανών λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. 
Οι δαπάνες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αναμένεται να μειωθούν εκ νέου το 2017  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υποχωρώντας σε επίπεδα κάτω από το μισό των δαπανών που είχαν γίνει το 2014. 
Όπως αναφέρει η ΙΕΑ, πρόκειται για μία κατάσταση που εμπνέει ανησυχία για την παγκόσμια ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε μία περίοδο οξυμένων γεωπολιτικού κινδύνου σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες- παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, όπως η Βενεζουέλα.
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό της τάξης των 1,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, η ΙΕΑ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις μίας μακρόχρονης επενδυτικής αποχής από τις έρευνες πετρελαίου, οδηγώντας σε σημαντική απομείωση της προσφοράς. 
Με δεδομένο λοιπόν ότι τα νέα project για έρευνες πετρελαίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι φυσιολογικό οι μεγάλοι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί όμιλοι να επιθυμούν να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια τους σε έρευνες υδρογονανθράκων. 

Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου 

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και η κινητικότητα και το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ αλλά και το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ομίλων για την Ελλάδα. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ExxonMobil που βρίσκεται σε πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, για συμμετοχή της και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας – Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές με πρώτη στη λίστα την περιοχή νοτίως της Κρήτης. 
Πάντως η συρρίκνωση στην εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων «συμβατικού» πετρελαίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανθεκτικότητα που επέδειξε η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου (shale oil)  στις ΗΠΑ. 
Οι επενδύσεις στο shale oil στις ΗΠΑ ανέκαμψαν εντυπωσιακά και η παραγωγή αυξήθηκε, καθώς το κόστος παραγωγής μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2014. 
Η ανάπτυξη της σχιστολιθικής παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ αναδείχθηκε σε θεμελιώδη παράγοντα εξισορρόπησης της χαμηλής δραστηριότητας στη συμβατική πετρελαϊκή βιομηχανία. 
Η συμβατική παραγωγή πετρελαίου, της τάξης των 69 εκατ. βαρελιών/ημέρα αντιστοιχεί - και με μεγάλη διαφορά - στο μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής παραγωγής, ύψους 85 εκατ. βαρελιών/ημέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου