Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

10 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα στην Ελλάδα

Από το capital.gr
Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ως βασικός μοχλός ανάπτυξης θα είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου αναμένεται να βρεθούν..
τα δεδομένα για το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας, οι ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται, η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και συνεργασίας της επιστομονικής κοινότητας και της βιομηχανίας, οι δυνατότητες τόνωσης της απασχόολησης, τα προβλήματα σε υποδομές αλλά και οι λειτουργικοί κανόνες  για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας το συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ Π. Οφθαλμίδης χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια της χώρας να εκμεταλλευτεί το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σωστά και με κανόνες "ώστε να μη γίνουμε Νιγηρία" και η ανάπτυξη του κλάδου να γίνει προς όφελος του ΑΕΠ και της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΤΙ Μάριος Πατσουλές ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια τρύπα στην ευρύτερη περιοχή ως προς τις εξερευνήσεις και τις παραχωρήσεις ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο για τα κοιτάσματα της Μεσογείου και μέσω του αγωγού east med. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους νέους αυστηρότερους κανόνες της βιομηχανίας μετά το δυστύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού που επιβάλλουν τη συμμετοχή του κράτους, των εταιρειών και των εργαζομένων σε επιτροπές για τον έλεγχο των μέτρων ασφάλειας και των γεωτρήσεων. 

Τέλος ο κ. Πατσουλές αναφέρθηκε σε παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το γεωχημικό Douglas Waples γεωχημικούς της USGS (αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας) στις αρχές της δεκαετίας του 90 , η οποία παρουσιάστηκε στο πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2010, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 10 πετρελαϊκά συστήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου