Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΕΛΠΕ-αποκρατικοποίηση: Τίποτε δεν γίνεται χωρίς τον όμιλο Λάτση. Η πολύφερνη νύφη είναι… λογοδοσμένη, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει... προξενητή.

Από το sofokleousin.gr
Χωρίς να βάζει επισήμως πωλητήριο στο πακέτο μετοχών των ΕΛΠΕ (35,48%) που κατέχει για λογαριασμό του Δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει μ’ αυτή τη συμμετοχή – πώς μπορεί να την «αξιοποιήσει» καλύτερα. Πολλοί εναλλακτικοί τρόποι «αξιοποίησης» δεν υπάρχουν βέβαια πέρα από την πώληση. Συνεπώς, η προσπάθεια μπορεί να επικεντρωθεί στην επίτευξη υψηλότερου τιμήματος, με τμηματική ή συνολική διάθεση του πακέτου μετοχών μέσω placement, με αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών που «καίγονται» να μπουν στην ελληνική αγορά και στην έρευνα-εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κλπ.

Το Ταμείο κινείται τώρα για την πρόσληψη στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να μελετήσει τις συνθήκες αγοράς, να εξετάσει εναλλακτικές δυνατότητες, να ψάξει υποψήφιους αγοραστές και να προτείνει σχέδιο «αξιοποίησης» αυτού του περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου.

Πρακτικά τίποτε δεν μπορεί να γίνει ..
– καμία ουσιαστική μετοχική μεταβολή - χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ, κατέχοντας επισήμως μέσω της Paneuropean Oil το 45,47%, ενώ φέρεται να έχει συγκεντρώσει μέσω άλλων εταιρειών πρόσθετο ποσοστό που του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Αν το Δημόσιο/ΤΑΙΠΕΔ αποφασίσει να πουλήσει, σ' αυτόν θ' αναγκασθεί να καταλήξει.

Προς το παρόν η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου φαίνεται ότι κινείται μόνο και μόνο για να μη... φωνάζουν οι τροϊκανοί ότι δεν προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που αναφέρεται στην προκήρυξη-πρόσκληση, το έργο του συμβούλου προβλέται ότι θα ολοκληρωθεί σε δυόμισυ χρόνια...

 Εχει τον πρώτο λόγο

Βάσει της σύμβασης που έχει συνάψει με το ελληνικό Δημόσιο το 2003, ο όμιλος Λάτση διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση που το κράτος θελήσει να πουλήσει μετοχές των ΕΛΠΕ. Για να πουλήσει λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ σε οποιονδήποτε τρίτο, πρέπει να εξασφαλίζει τίμημα το οποίο θα αρνηθεί να καταβάλει η Paneuropean Oil, παραιτούμενη του προτιμησιακού δικαιώματος.

Δεν πρόκειται βέβαια να υπάρξει τρίτος ενδιαφερόμενος, ο οποίος θα ήταν διατεθειμένος να προσφέρει τόσο υψηλό τίμημα, για να μπει ως μειοψηφών μέτοχος κόντρα στον έχοντα τον μετοχικό έλεγχο και το μάνατζμεντ. Στρατηγικό επενδυτή-εταίρο θα επιλέξει ουσιαστικά ο όμιλος Λάτση – εάν και όταν θελήσει.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Υποψήφιοι υπάρχουν πολλοί και θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργασθούν με τον όμιλο για να τους «ανοίξει την πόρτα» των ΕΛΠΕ, της ελληνικής αγοράς και των κοιτασμάτων σε ελληνικά εδάφη και θάλασσες.

Οι  ρωσικές Gazprom και Rosneft έχουν εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τους, όπως και η επίσης ρωσικών (ιδιωτικών) συμφερόντων Lukoil, η οποία είχε συνεργασθεί με τον όμιλο Λάτση  για να εξαγοράσουν από κοινού το πωλούμενο τότε 33% των ΕΛΠΕ, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης τους με την Petrola.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των ενδιαφερομένων έχουν προστεθεί εσχάτως κρατική επενδυτική εταιρεία  του Κατάρ και δύο πολυεθνικοί κολοσσοί που θέλλουν να συμμετάσχουν στα projects έρευνας-αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι σε κοινοπραξία με τις  Edison - Petroceltic τα ΕΛΠΕ έχουν πάρει άδειες για έρευνα- εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο. Θα καταθέσουν επίσης προσφορές για  τις νέες παραχωρήσεις «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη.

Ανεβαίνει η αξία

Το δύσκολο έργο για τον σύμβουλο που θα επιλεγεί, θα είναι η αποτίμηση της εταιρείας με βάση την οικονομική και χρηματοοικονομική της διάρθρωση, τις επιδόσεις, τις προοπτικές της  και τη θέση της στην αγορά και στον ενεργειακό κλάδο, σε συνδυασμό με τις συμμετοχές της  σε εταιρείες φυσικού αερίου και παραγωγής-διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αγοραία (χρηματιστηριακή) αξία του πακέτου μετοχών ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (35,48%) είναι τώρα 578 εκατ. ευρώ (με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής). Το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκε κατά 25%, καθώς η μετοχή ανέβηκε σταδιακά από τα 4.20 στα 5,33 ευρώ, λόγω των εντυπωσιακών οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι στην τελευταία χρήση τα ΕΛΠΕ επέτυχαν ρεκόρ παραγωγής-πωλήσεων και υψηλή κερδοφορία, μειώνοντας παράλληλα δραστικά τον δανεισμό και τις χρηματοοικονομικές δαπάνες τους. Ετσι μετά από πολλά χρόνια είναι σε θέση να διανείμουν πάλι μέρισμα.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι προοπτικές της διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές:

• Διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου και συνάπτοντας συμφωνίες απ΄ευθείας με πετρελαιοπαραγωγούς, έχει κατορθώσει να διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους της και τα οικονομικά της αποτελέσματα θα βελτιωθούν περαιτέρω

• Ο συνολικός δανεισμός της μειώνεται, ενώ οι θετικές προοπτικές, οι οικονομικές επιδόσεις και η υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση επιτρέπουν περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης και των χρηματοοικονομικών δαπανών.

• Η γεωστρατηγική σημασία της ελληνικής αγοράς και των κοιτασμάτων της περιοχής αυξάνεται, προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία στα διυλιστήρια, στα δίκτυα και στις άδειες έρευνας- εκμετάλλευσης που διαθέτουν τα ΕΛΠΕ.

Θυγατρικές και συμμετοχές

Η σταδιακή απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας δίνει επίσης προοπτικές και μεγαλύτερη αξία στις εταιρείες παραγωγής-εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος «Elpedison Power» και «Elpedison Energy», στις οποίες τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 50%.

Η Elpedison Power είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 810 MW και ένας από τους μεγαλύτερους εναλλακτικούς ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με πωλήσεις 550 GWh το 2015.

Ο όμιλος είναι παρών και στην αγορά φυσικού αερίου, συμμετέχοντας με 35% στη ΔΕΠΑ και μέσω αυτής εμμέσως σε όλα το φάσμα εισαγωγής, αποθήκευσης και διανομής-πώλησης.

Εκτιμάται ότι η αποτίμηση του θα είναι τελικά πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια πλήρους αποκρατικοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου