Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ουγγαρία: Ξεκίνησε η εφαρμογή συστήματος αυξομείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης

Από το worldenergynews.gr
Ειδικό σύστημα αυξομείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει από τις αρχές Απριλίου η ουγγρική κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει σε σταθερά επίπεδα τις τιμές. 

Συγκεκριμένα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι και ισχύει από την 1η Απριλίου το ύψος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης εξαρτάται από το ύψος της τιμής του πετρελαίου. 

Έτσι από..
την 1η Απριλίου, μειώθηκε ο ειδικός φόρος στα καύσιμα κίνησης προκειμένου να αντισταθμιστεί η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.  

Αυτό κατέστη νομικά δυνατό όταν το καλοκαίρι του 2016 ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία. 

Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι ο ειδικός φόρος θα αυξάνεται όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μειώνονται. 

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή αργού πετρελαίου Brent για την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2017 υπολογίστηκε σε 55.105 δολ. ανά βαρέλι, όταν για το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 49.76 δολ. 

Κατά συνέπεια, ο φόρος θα μειωθεί κατά 5 HUF ανά λίτρο βενζίνης και κατά 10 HUF ανά λίτρο πετρελαίου. 
Στην περίπτωση που το επόμενο τρίμηνο η μέση τιμή Brent μειωθεί, ο φόρος θα αυξηθεί αναλόγως.   

Συνεργασία Ουγγαρίας-Σλοβακίας στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας

Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, Péter Szijjártó και ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομίας, Peter Kazimir, υπέγραψαν πρόσφατα στην Μπρατισλάβα, συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία διασυνοριακών γραμμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 64 χλμ και κόστους 80 εκ. ευρώ. 

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. 

Την Συμφωνία συνυπέγραψαν εκπρόσωποι των εθνικών εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών. 

Μαζική παραγωγή λεωφορείων που θα χρησιμοποιούν LNG 

Στη μαζική παραγωγή λεωφορείων που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμα, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προτίθεται να προχωρήσει η ουγγρική εταιρία Ikarus. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, κ. Széles, η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει τα σχέδια της Ikarus για δημιουργία νέου εργοστασίου με δυνατότητες παραγωγής τέτοιων λεωφορείων, αλλά και την αγορά των νέων LNG-λεωφορείων από την κρατική εταιρία αστικών συγκοινωνιών. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ikarus έχει ήδη προσεγγίσει την κρατική εταιρία αστικών συγκοινωνιών BKV και την επίσης κρατική εταιρία υπεραστικών συγκοινωνιών Volán και διαπραγματεύεται την πώληση LNG-λεωφορείων. 

Ο σχεδιασμός του LNG-λεωφορείου καθώς και τα σχέδια παραγωγής έχουν ολοκληρωθεί και η παρουσίαση του πρώτου λεωφορείου θα γίνει σε διεθνή έκθεση αυτοκινήτων τον Ιούλιο ή Αύγουστο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου