Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Πετρέλαιο:Οι ΗΠΑ εναντίον του OPEC-Πού θα φτάσουν οι τιμές

Από το reporter.gr
Σε ένα περίπου μήνα ο OPEC καλείται εκ νέου να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας, με το βασικό δίλημμα να παραμένει αν πρέπει να μειώσει την προσφορά και να αυξήσει τις τιμές, δίνοντας ένα τέλος στο πλεόνασμα που έχει επιβαρύνει την αγορά πετρελαίου τα τρία τελευταία χρόνια.

Δέκα από τις 21 χώρες που συμφώνησαν να προσφέρουν λιγότερο πετρέλαιο το μήνα Μάρτιο κινήθηκαν εντός των δεσμευτικών ορίων, την ώρα που ο OPEC προχώρησε σε μείωση της παραγωγής περισσότερο απ' όσο είχε ανακοινώσει τον ίδιο μήνα.
Στο σύνολό τους τα κράτη που συνεργάζονται με τον Οργανισμό προσπαθούν να περιορίσουν την παραγωγή τους κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με τα περισσότερα από αυτά να χρησιμοποιούν τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου ως αφετηρία τους, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Τις ανησυχίες της για την εν λόγω απόφαση είχε..
επισημάνει από την πλευρά της η Goldman Sachs τον περασμένο μήνα. 

Ποιες χώρες πέτυχαν το στόχο τους το Μάρτιο


Πέντε μέλη του OPEC μείωσαν την παραγωγή παραπάνω απ' όσο χρειαζόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία προέβη σε περικοπές μεγαλύτερες απ' ότι προέβλεπε η συμφωνία, ενώ η Ανγκόλα μείωσε επίσης την παραγωγή της δύο φορές περισσότερο απ' όσο χρειαζόταν. Η Λιβύη και η Νιγηρία εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία, ενώ το Ιράν έχει άδεια να αυξήσει την παραγωγή.
Η Ρωσία έχει τονίσει πως θα μειώσει την παραγωγή της σταδιακά κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Το Μάρτιο κατάφερε να τη μειώσει στα 177.000 βαρέλια ημερησίως, ο υπουργός Ενέργειας ωστόσο  Alexander Novak διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του Απριλίου η χώρα θα έχει πιάσει ολοκληρωτικά το στόχο της.
Τον ίδιο μήνα η παραγωγή πετρελαίου στο Καζακστάν άγγιξε ποσοστό ρεκόρ, ενώ το Μεξικό και το Αζερμπαϊτζάν συνεργάστηκαν με το Σουδάν για να εφαρμόσουν τις περικοπές που έχουν ζητηθεί.
“Χτίζεται σταδιακά ένα κλίμα ομοφωνίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και επαναλαμβάνω ότι οδεύουμε προς ομόφωνη απόφαση και τον επόμενο μήνα”, τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih. Ακόμα πιο αισιόδοξος φάνηκε ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Essam al-Marzouq, που δήλωσε χαρακτηριστικά: “Έχουμε μία αξιοσημείωτη αύξηση της συμμόρφωσης από μη μέλη του ΟPEC, η οποία δείχνει τη σημασία επέκτασης της συμφωνίας. Ειδικά η συμμόρφωση της Ρωσίας αποτελεί ένα πολύ καλό νέο”.

Πόσο μείωσαν οι χώρες την παραγωγή τους



Οι αναλυτές αναμένουν πως η μείωση της παραγωγής θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της 25ης Μαϊου που οι παραγωγοί θα αποφασίσουν για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Τιμές και παραγωγή



Στο μεταξύ, στην έκθεσή του για την πετρελαϊκή ζήτηση, ο ΙΕΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις τoυ για τη ζήτηση το 2017 στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το 2015, όταν είχε φθάσει τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στον αντίποδα οι ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, οι πρωτοβουλίες του OPEC για εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά επισκιάζονται από την αύξηση της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει έκθεση της Energy Information Administration στις ΗΠΑ, η παραγωγή του Μαΐου αναμένεται να αυξηθεί κατά 123.000 βαρέλια την ημέρα και στα 5.190.000 βαρέλια ημερησίως. Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2015.
Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για επενδύσεις στις ΗΠΑ από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 72% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σύμφωνα με έκθεση του ΕΙΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και οι 44 εγχώριες πετρελαϊκές επιχειρήσεις αύξησαν τα δαπανώμενα κεφάλαια κατά 4,9 δισ. δολάρια.

Κυριακή Αξιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου